След двугодишен застой Китай отново съсредоточава усилията си да повиши

...
След двугодишен застой Китай отново съсредоточава усилията си да повиши
Коментари Харесай

Kитaй възpaждa ycилиятa cи дa пpeвъpнe юaнa в cвeтoвнa вaлyтa

След двугодишен застой Китай още веднъж концентрира напъните си да увеличи статута на юана в международната финансова система, написа Bloomberg и money.bg.

Централната банка и държавното управление подхващат редица начинания, като: стартирането на нова фаза на интернационална платежна система с удължено работно време; улеснение на отпущането на заеми в юани от задгранични кредитори, с което се улесняват непознатите вложения в китайски акции и облигации; възобновяване на опцията за вложители от континентален Китай да купуват задгранични активи с юани (тя беше замразена от 2015 г.).

Юанът държеше рекордните 2.8% от световните разплащания преди 3 години, само че поради репресиите по отношение на изходящите потоци след девалвацията през 2015 година, делът му се сви до 1.7% през април 2018 година

Подкрепени от възходящите валутни запаси в Китай и ниската волатилност, китайските управляващи още веднъж се връщат към задачата на Си Дзинпин за по-голяма роля на Пекин в световното финансиране.

 

 Отслабващите опасения по отношение на юана ще засилят потреблението му в световните разплащания

Отслабващите опасения по отношение на юана ще засилят потреблението му в световните разплащания

 

" Със сигурност валутата ще се употребява по-често при трансгранични преводи през тази година. Обменният курс ще бъде повлиян повече от международните финансови пазари. Чуждестранните вложители също ще станат по-голям мотор за облигациите в континентален Китай ", изяснява Джи Тианхе, пълководец в BNP Paribas, отговарящ за лихвите и търговията с задгранична валута в Китай.

Настоящата мощ на юана, който реализира най-голямото си рали от десетилетие през първото тримесечие, даде опция на политиците да разхлабят рестриктивните мерки за изходящите потоци.

Валутните запаси на Китай, които са най-големите в света, се усилиха единствено за 3 месеца от началото на предходната година, до момента в който търсенето на юани в чужбина демонстрира известни признаци на повишение.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР