След две седмици парламентарно представените партии ще представят в писмен

...
След две седмици парламентарно представените партии ще представят в писмен
Коментари Харесай

След две седмици партиите ще внесат проектите си за конституционни промени в Комисията по конституционни въпроси

След две седмици парламентарно показаните партии ще показват в писмен тип концепциите и плановете си за промени в конституцията.

Това реши на първото си съвещание Комисията по конституционни въпроси.

“Комисията би трябвало да работи при равнопоставеност и паритет, като се зачитат силата на причините, а не причините на силата, като се притеглят всички заинтригувани страни, с цел да се стигне до припокриващ се консенсус и воля за иницииране на съответни конституционни промени ”, съобщи упованията си за работата на комисията нейният ръководител доцент Атанас Славов от “Демократична България ”. 

“Целта на тази комисии не е да бъде деловодство на планове за конституционни промени, а място за разработване на консенсус ”, съобщи ръководителят на парламентарната група на Демократична България и член на комисията Христо Иванов. По думите му, комисията е вярното място за реализиране на единодушие в обществен, структуриран формат с други институции и участници. “Да излезем от момента “вие ще подкрепите ли нашия план ”, а да реализираме общо единодушие, това може би ще облекчи дълбоките разграничителни линии ”, сподели Иванов. 

Пред комисията по заключенията на Венецианската комисия по отношение на законодателните промени за търсене на отговорност от основния прокурор приказваха правосъдният министър Крум Зарков и заместничката му Юлия Ковачева. 

Според Зарков, въпросът за основния прокурор не се взема решение, тъй като депутатите, съзнателно или не, приказват за разнообразни неща. “Венецианската комисия съответно споделя, че въпросът за отчетността на прокуратурата е надалеч оттатък наказателното  гонене на основния прокурор ”. И подсети, че импортираните от Демократична България и готвените от служебния кабинет закони вземат решение част от тези въпроси, без да се вършат конституционни промени. 

“Очевидно би трябвало да се мисли и за дисциплинарна отговорност на основния прокурор, когато тя не е правосъдна ”, сподели Атанас Славов. А Надежда Йорданова от Демократична България акцентира, че “отговорността на основния прокурор е въпрос на държавността у нас ”. 
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР