След два неуспешни опита NASA изстреля успешно своята мегаракета SLS

...
След два неуспешни опита NASA изстреля успешно своята мегаракета SLS
Коментари Харесай

NASA изстреля успешно към Луната своята мегаракета

След два несполучливи опита NASA изстреля сполучливо своята мегаракета SLS (Space Launch System), която ще измине дистанцията до далечната страна на Луната и ще се върне – т.е. по-далече от който и да е различен галактически уред, кадърен за транспортиране на екипаж.

Мисията „ Артемис 1 “ е първата стъпка от проекта на NASA да се завърне на Луната за първи път от 50 години насам (и вероятно за пътешестване до Марс през 2030 г.).

Ракетата бе изстреляна в 06:48 универсално време (UTC) в сряда, 16 ноември 2020 година, от галактическия център " Кенеди " на NASA във Флорида.

Към 06:57 UTC NASA разгласи, че основният мотор на ракетата SLS се е изключил по проект. Следващата стъпка е разгръщането на слънчевите панели, които ще разрешат на ракетата да се зарежда от Слънцето.

Изпитателният полет е без екипаж и ще измине 64 000 км оттатък далечната страна на Луната.

Мисията ще продължи 25 дни, 11 часа и 36 минути. Ракетата Space Launch System (SLS) ще се върне назад на Земята, т.е. ще падне в Тихия океан, на 11 декември 2022 година, като общото разстояние, което ще е минала до тогава, би трябвал да е към 2,09 милиона км.

Това е първата задача от поредност от все по-сложни задачи, чиято цел е да върне хора на Луната за първи път от декември 1972 година насам.

SLS е най-мощната ракета, която NASA в миналото е изстрелвала. Тя освен че ще пътува до Луната - по-далеч, в сравнение с който и да е галактически транспортен съд, основан за транспортиране на  хора, някога е летял - само че и ще разположи и няколко дребни спътника.

На борда на капсулата за екипажа на " Орион " откриваме странна комбинация от манекени, артефакти, сувенири и знаци за нулева гравитация.

Целта е да се упражни ръководството на галактическия транспортен съд и да се тестват изискванията за екипажа. По този метод NASA ще се увери, че галактическият транспортен съд е безвреден за бъдещия екипаж.

През 2024 година NASA възнамерява да започва задачата " Артемис 2 ", като този път тя ще е с екипаж и ще употребява още по-мощна версия на ракетата Space Launch System (ако скафандрите са готови).

" Артемис 3 " планувана за 2025 година Нейната цел е качи на Луната първата жена и първия цветнокож човек. 

През 2027 година задачата " Артемис 4 " ще води астронавти до минилунна станция, наречена " Гейтуей " (Gateway).

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР