След дълги спорове и много полемика Висшата лига въведе технологията

...
След дълги спорове и много полемика Висшата лига въведе технологията
Коментари Харесай

Добре дошли в ерата на технологиите: Убива ли VAR емоциите във Висшата лига

След дълги разногласия и доста дискусия Висшата лига вкара технологията за видеоповторения известна като VAR. Най-гледаното състезание в Европа се трансформира в последните от огромните пет лиги, които взеха решение да се доверят на технологията, а още в първия кръг от новия сезон VAR дебютира с няколко доста значими решения.

Мачът на първенеца " Манчестър сити " с " Уест хем " приключи с триумф 5:0 на " жителите ", само че беше белязан от анулиран гол след обзор на видеоповторения, различен приет при сходни условия, както и наново изпълнена дузпа.

Много събития в границите на единствено 90 минути, които бяха първият действителен допир на Висшата лига с технологията.

През предишния сезон британският футбол направи проби в някои от мачовете за купите, като в общо 69 дуела имаше 14 случая, при които VAR да се намеси. Тогава беше изчислено, че потреблението на технологията изисква приблизително 84 секунди. В срещата сред " Уест хем " и " Сити ", имаше известно закъснение поради сложността на всеки от въпросите, а това докара и до неодобрение.

" Мачовете ще са по четири часа, в случай че непрекъснато се употребява VAR ", написа един от недоволните почитатели в обществените мрежи.

 Добре пристигнали в ерата на технологиите: Убива ли VAR страстите във Висшата лига
© Reuters

Видеоарбитрите, които са назначени на всеки мач са в непрекъснат контакт с рефера на терена, преглеждат обособени обстановки и му подават информация. VAR влиза в приложимост за ревизиране на маркираните головеи, при подозрения за дузпи или червени картони, както и при положение на объркана идентичност на състезател.

Мениджърът на " Сити " Пеп Гуардиола приветства нововъведенията във футбола, само че във връзка с технолгията за видеоповторения към момента остава със смесени усеща. Испанският експерт е на мнение, че няма по какъв начин VAR да не се отрази на Висшата лига.

" Никак не ми харесва, само че евентуално пристрастеността, страстите и интензивността ще бъдат малко или доста убити от тази технология. Не единствено за тимовете, само че и за почитателите. Изведнъж имаш 60 хиляди души, които честват, а секунди по-късно схващат, че техният отбор в действителност не е вкарал гол ", сподели Гуардиола след триумфа над " чуковете ".

Според него всеки управител и тим би трябвало да се приготвят и да бъдат по-търпеливи, поради времето, което изисква всяко решение.

" Единственото ми предпочитание е да няма неточности. Ако е засада, е засада. Ако е игра с ръка, е ръка. Правилата са правила, няма проблем. Може би в бъдеще времето ще бъде кратко и решенията ще се взимат по-бързо ", добави Гуардиола.

VAR е за правдивост, а не за шоу

Част от футболните експерти също са разграничени в мненията си за потреблението на технологиите. Отмененият гол за " Сити ", маркиран от Габриел Жезус се трансформира в първия противоречив миг за сезона. Попадението на бразилеца не беше зачетено, откакто при подаването от Давид Силва към Стърлинг, англичанинът беше с малко пред Райън Фредерикс. Макар и последното да не беше потвърдено с цялостна акуратност.

" Вижте, аз още не мога да кажа дали това е засада или не. Говорим за някакви милиметри, това обикновено ли е, милиметри. Мисля си, че сме тук да приказваме за футбол, както е било постоянно ", сподели в предаването Match of the day някогашният голмайстор на " Арсенал " Йън Райт.

Според Гари Линекер обаче футболните хора би трябвало да се доверят на технологиите.

" Все още не е измислена технология, която да демонстрира с цялостна акуратност и милиметър кой е напред и кой обратно. Но мисля, че това е методът и би трябвало да се има доверие на VAR. Винаги съм бил за технологиите, само че разногласия ще продължи да има, както беше при този анулиран гол ".

 Ситуацията при анулирания гол на Габриел Жезус.
© Reuters

Ситуацията при анулирания гол на Габриел Жезус.

В дуела на " Сити " имаше още един противоречив миг, който беше обвързван с пропусната дузпа от Серхио Агуеро. Първоначалният изстрел на аржентинеца беше избавен от Лукаш Фабиански, само че след намесата на VAR реферът Майк Дийн даде сигнал да се извърши още веднъж. Причината по-ранно влизане в наказателното поле на Деклан Райс, който по-късно почисти топката в тъч.

" Играчът има въздействие върху обстановката. Ако не беше изчистил топката, дузпа нямаше да има повторно, тъй като и други влязоха в наказателното поле. Просто е ", добави по тематиката Алън Шиърър.

" VAR се ползва, с цел да бъдат мачовете обективни и да се понижат грешките. Така ще имаме повече верни решения от съдиите. В последна сметка това не е технология, която да забавлява почитателите или анализаторите ", изрично изрази мнението си някогашният британски национал Стан Колимор.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР