След дълги години в ролята на втора цигулка в големите

...
След дълги години в ролята на втора цигулка в големите
Коментари Харесай

Социалдемокрация 2.0

След дълги години в ролята на " втора цигулка " в огромните обединения на Ангела Меркел, немските социалдемократи взеха решение, че е време да трансформират посоката, в която се движи партията. А тя по никакъв начин не е добра - Германската социалдемократическа партия (ГСДП) решително върви към цялостна маргинализация. На последните парламентарни избори през 2017 година тя реализира най-ниския си резултат през последните 85 години, а сега публичното доверие към нея варира към 14%, което й отрежда трето място (по петите й е и " Алтернатива за Германия ", тъй че третото място може да стане и четвърто). На последните районни избори в провинция Тюрингия ГСДП реализира нежелания резултат от 8% и явно се намира в тежка екзистенциална рецесия.

Подкрепата за държавните управления на Меркел от дълго време е подложена на критика, само че постоянно до момента управлението на партията успяваше да се наложи над критиците. Плачевните резултати обаче принудиха фигури като Мартин Шулц и Зигмар Габриел - които дълго време бяха знак на ГСДП - да се отдръпват. Опитът партията да бъде водена от Андреа Налес претърпя крах, защото тя не можа да се наложи като водач нито вътре в самата организация, нито измежду електората. В същото време на сцената излезе ръководителят на младежката организация на социалдемократите Кевин Кюнерт - един от най-яростните критици на модела " огромна коалиция ", в който ГСДП играе поддържаща роля. Неговата поредна съпротива против съглашателството с десния ХДС на Меркел му печелеше от ден на ден последователи, а в партията се оформи ясно изразено ляво крило, което не бе според ГСДП да губи повече от идентичността си в услуга на огромния политически зложелател.

Така се стигна до борбата за председателския пост, която се трансформира и в борба на две разнообразни визии за бъдещето на ГСДП. На финала останаха две двойки - сегашният финансов министър при Меркел Олаф Шолц, дружно с Клара Гейвиц, и Норберт Валтер-Борянс/Саския Ескен. Като член на кабинета Шолц твърдо защитаваше позицията, че ГСДП би трябвало да продължи да ръководи дружно с ХДС, до момента в който Борянс/Саскен бяха скептични - в случай че съдружният контракт не претърпи съществени промени и не направи изразителен " ляв " завой.

Членовете на ГСДП имаха опция директно да изберат новите водачи на партията и те взеха решение това да бъдат Борянс/Саскен. Официалният им избор се случи в петък на партийната конференция в Берлин, само че преди този момент за тях гласоподава 54% от членската маса на ГСДП.

Кои са новите водачи на ГСДП?

Норберт Валтер-Борянс е на 67 години, наследник на дърводелец и лекар по стопанска система и е някогашен финансов министър (2010-2017) в държавното управление на провинция Северен Рейн-Вестфален. Печели известност с твърдата си политика по отношение на укриването на налози. По негова самодейност районното държавно управление на богатата немска провинция на няколко пъти купува дискове с данни за швейцарски сметки на немски жители, които се употребяват за данъчни измами. В резултат на дейностите на Валтер-Борянс в хазната на Северен Рейн-Вестфален влизат над 7 милиарда евро " пропуснати " налози.

Саския Ескен е на 58 години, ИТ експерт. Тя е един от главните специалисти на ГСДП във връзка с цифровата политика. През годината неведнъж призоваваше за предоговаряне на изискванията на обединението, в този момент наподобява позицията й е възприета от болшинството в партията.

Един от зам.-председателите на партията пък стана точно гореспоменатият Кюнерт, което затвърди позициите на лявото крило.

Какво желае " новата " ГСДП?

Всъщност по-точно е да се каже " новата остаряла " ГСДП. Защото новите политики, които партийната конференция утвърди, са на процедура завръщане към положителната остаряла социалдемокрация, изоставена по времето на Герхард Шрьодер в интерес на по-центристки (т.е. по-десни) политики. Историята сподели, че това не е добър вид за левите партии съвсем на никое място и закономерно следим преоткриване на лявото във времената на безотговорен неолиберализъм. Именно това беше и един от причините на Валтер-Борянс в борбата за лидерския пост - ГСДП би трябвало да излезе от неолибералната пустиня, в която се озова като съдружен сътрудник на Меркел.

През уикенда в Берлин социалдемократите гласоподаваха претенции към обединението, каквито не бяхме чували от много години.

На първо място ГСДП желае да бъде анулиран моделът " Харц-4 " в обществените действия, който слага редица условия за приемане на обществена помощ, а в това време постанова и тежки санкции при възможни " прегрешения " на обществено слабите. Реформата " Харц-4 " бе въведена точно от Шрьодер и е показателно за новия курс в партията, че точно ГСДП упорства за анулацията на тази мярка. Неслучайно " Зюддойче Цайтунг " назова това " със остаряла роза в новите времена ".

Социалдемократите ще упорстват и за по-продължителни компенсации за безработица (на вниманието на българските политици - в някои случаи те могат да доближават и до 36 месеца), с което демонстрират, че ще се борят за засилена обществена страна. Друго искане е да се вкара минимална почасова ставка от 12 евро и за задачата се планува специфичен закон, който да бъде признат през идната година. ГСДП ще упорства още детските надбавки да бъдат " заковани " на най-малко 250 евро без значение от приходите на родителите, а в фамилиите с по-малко средства тази сума може да стигне до 478 евро на месец. От партията са срещу по-нататъшно нарастване на пенсионната възраст и упорстват за " стабилизиране " на пенсиите.

В по-широк проект ГСДП счита да договаря за отпадане на лимита за вдишване на нов дълг, тъй че да се разрешат повече вложения в инфраструктура и обществени действия - една от ахилесовите пети на актуалното ръководство. Социалдемократите считат още да вкарат налог " благосъстояние " - всеки, който има над 2 милиона евро, ще би трябвало да заплаща сред 1 и 2% налог върху тези средства. Относно един от най-наболелите проблеми в немското общество - растежа на наемите - ГСДП счита да предложи заледяване на наемите за интервал от 5 години в най-оживените имотни пазари в страната. Повишаването на наемите ще може да става единствено в границите на формалните проценти инфлация, а който не се преценява с тази регулация, ще търпи наказания. ГСДП ще желае и по-амбициозни ограничения за битка с климатичните промени.

Дали тези оферти ще залегнат в съдружния контракт с ХДС? Малко евентуално. Наследничката на Меркел Анегрет Крамп-Каренбауер към този момент отхвърли опцията за договаряния. Но това съвсем несъмнено значи раздробяване на обединението. На доктрина е допустимо Меркел да продължи да ръководи с държавно управление на малцинството, само че на процедура е по-вероятно да се стигне до оставка и нови избори.

Настоящата обстановка е доста неприятна за ГСДП и при възможни избори партията ще понесе тежки загуби. Но новата стратегия на партията би могла да й завоюва гласоподаватели - или да върне тези, които през годините се отдръпнаха.

Отвън Германия може да наподобява като общество за образец, само че под лъскавата повърхнина тлеят значително проблеми. Особено отчетливо се усеща в последно време недоволството на източногерманците, които 29 години след обединяването със Запада още се усещат като жители второкласен. За това време някогашната Германска демократична република беше третирана повече като поле за разграбване (вкл. и посредством употреба на работна ръка), в сравнение с като пълноправен член на федералната република. Необходимите вложения по този начин и не идваха, а в този момент и огромна част от мините ще би трябвало да затворят поради битката с климатичните промени. Освен по оста Изток-Запад, напрежение и неравноправие се вижда и в категорията " богат-беден ". Въпреки прогресивната данъчна система Германия е на едно от първите места по неравноправие в приходите сред другите обществени групи. Както на всички места при неолиберализма, богатите стават доста по-богати, до момента в който бедните и междинната класа в най-хубавия случай остават на същото равнище. Всички тези фактори демонстрират, че в Германия място за лява политика има и че ГСДП е направила верния избор с отхвърли си повече да играе в играта на неолибералите.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР