След часове на дебати и скандали депутатите избраха проф. Момчил

...
След часове на дебати и скандали депутатите избраха проф. Момчил
Коментари Харесай

Избраха подуправителя на НЗОК. От Възраждане налетяха на бой на ПП-ДБ

След часове на диспути и кавги депутатите избраха проф. Момчил Мавров за подуправител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

 

Точката беше включена в дневния ред след предложение от ръководителя на Народното събрание Росен Желязков. Единственият претендент за поста проф. Момчил Мавров бе определен със 103 гласа " за " и 83 " срещу ".

Кандидатурата на Мавров провокира кавги и нападки меджу депутатите. След гласуването и избирането му на поста подуправител на НЗОК се стигна и до физическа кавга сред народните представители. От " Възраждане " налетяха на пердах на сътрудниците си от " Продължаваме промяната - Демократична България ".

Маргарита Генчева удостовери позицията на " Възраждане ", че подуправителят на НЗОК не би трябвало да се избира от Народното събрание. " По този метод политическата отговорност за дейностите му се трансферира на органа, който го е избрал. Това ще му сътвори самостоятелност от шефа, съгласно нас това е неприемливо. Изземването на назначениета в НЗОК от страна на Народно събрание нарушава разделянето на управляващите. Това основава рисков казус Народно събрание да стартира да избира освен ръководителите на органите, а и на техните заместници. Тази процедура се прави, с цел да обслужи сглобката. Движение за права и свободи няма искания за постове, към този момент. Заявките им са по-настоятелни ", уточни в изявлението си Генчева.

Мирослав Иванов (ПП-ДБ) попита групата на " Възраждане " са подкрепили предлагането точката да бъде включена в дневния ред. " Този избор щял да обслужи сглобката, само че вие го направихте вероятен с вашето гласоподаване. Говорите за праволинейност, а през днешния ден бяхте хората, които допринесохте точката да се преглежда. Може доста да говорите от тази естрада, може доста да оплювате. Но когато пристигна време за гласоподаване, ще подкрепите кандидатурата на господин Мавров. Това ще бъде позорно решение на Народното събрание. Нямам самообладание да покажете вашето лицемерие ", съобщи Искрен Митев в отговор на Маргарита Генчева от " Възраждане ".

Костадин Костадинов още веднъж прикани държавното управление да подаде оставка. " Г-жо Генчева в този момент можем да покажем на лицемерите, на патерицата на Движение за права и свободи, че имат опция да подадат оставката на държавното управление. За следващ път даваме опция на тази групировка да се освободят от оковите на ГЕРБ и Движение за права и свободи. Не да упрекват " Възраждане ", че ръководят с Движение за права и свободи и обслужват Движение за права и свободи ", съобщи той.

Радостин Василев бе безапелационен, че няма да поддържа кандидатурата на проф. Мавров.

По време на дебатите се развихри скандал меджу съпредседателя на " Продължаваме промяната " Кирил Петков и Движение за права и свободи. Камери демонстрираха напрежението сред Петков, Йордан Цонев и Делян Пеевски. Сцената се разви, до момента в който от парламентраната естрада представителите на " Възраждане " и " Продължаваме промяната - Демократична България " се атакуваха по тематиката кой обслужва ГЕРБ и Движение за права и свободи.

" Целият български народ видя какво се случва тук на първия ред. Това е естественият излаз от обстановката, в която ни вкара сглобката, това напрежение явно ще ескалира. Добре, че хората не чуха острите реплики, които си размениха Кирил Петков и Делян Пеевски. Очевидно не могат да си разделят тези 8 милиарда лева Събрахте се да разпределяте порции във властта ", съобщи от парламентарната естрада Корнелия Нинова.

Основната виновност да стигнем до тази обстановка се споделя Борисов, който в този момент си седи. Излезте на открито и се разберете като мъже. Борисов знае по какъв начин - ето, потегли на открито. Спрете да употребявате властта единствено за пари и ползи, безапелационна бе Нинова.

Към разногласието сред Петков и Пеевски се включи и депутатът от " Възраждане " Георги Георгиев, който разяснява: " Застъпете се тука за господин Петков, сега му се скараха доста съществено от Движение за права и свободи, застъпете се, апелирам ви се ".

Депутатите излязоха в отмора, поискана от водача на Българска социалистическа партия. След почивката депутатите удължиха времето си за законодателна активност до привършване на обсъжданата сега точка - избор на подуправител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Георги Свиленски още веднъж прикани държавното управление да си подаде оставката. " Всичко би трябвало да се рестартира. Ние от първи ред чуваме грозните думи сред вас. Жалко, че българските жители не ви чуват. Накрая ще се окаже, че сте създали обществен опит, само че съсипахте българската енергетика, българското опазване на здравето, армията, образованието. Това е остататък от вашето ръководство ", разяснява Свиленски.

Искрен Митев прикани ГЕРБ да предложат различен претендент за подуправител на НЗОК " с чиста известност ". Тогава ще го подкрепим с чисти сърца, добави той.

По време на дебата ръководителят на здравната комисия Костадин Анеглов нападна сегашния ръководител на НЗОК Станимир Михайлов. По думите му по време на съвещание на отрасловата парламентарна комисия, Михайлов е изчел документ, в който имало редуциране БЗС. " Български зъболекарски съюз, само че прочете Български аграрни съюз ", уточни Ангелов. " Много скоро тази неточност (изборът на началник на касата, препоръчан от ПП-ДБ) ще бъде поправена. Съгласно процедурата на Народно събрание за премахване на шеф на касата. Щом толкоз казвате, че той е почтен - не, не е почтен ", добави още той.

Васил Пандов от ПП-ДБ напомни, че към този момент двама шефове на НЗОК са заменени поради нарушавания и отбрани сегашния началник на Касата. " Внесете искане за освобождването му, тогава ще бъде воден спор. Днес тематиката е друга ", добави депутатът от ПП-ДБ.

Напрежение се заформи и сред Костадин Анеглов от ГЕРБ и Искрен Арабаджиев от ПП-ДБ. Ангелов напомни думи на депутата от ПП-ДБ, че в случай че не бъде определен за кмет на Ловеч, ще подаде оставка като депутат. На собствен ред Искрен Арабаджиев съобщи, че е бил определен за общински съвтеник в Ловеч. И добави, че е провел анкета, чиийто резултат демонстрира, че той " ще бъде по-полезен за хората като депутат. Делян Добрев от ГЕРБ направи процедура за метода на водене. " Не успяхме да чуем, само че господин Арабаджиев искаше да каже, че избира депутатската заплата от 10 000 лева, вместо тази от 1 000 лева за общински консултант. Анкетата му беше шест часа и имаше негови хора, които натискаха да остане народен представител. Арабджиев искаше да каже, че животът в София му харесва повече, от живота в Ловеч ".

Костадин Костадинов предложи на собствен ред Даниел Лорер да бъде определен за подуправител на НЗОК. " Доказан експерт, човек, който схваща от всичко. Малко са тези хора, може да ги причислим в категорията народен капитал. И това не е Искрен Митев. Това е Даниел Лорер ", добави още той. По думите му възможната кандидатура на Лорер би била подкрепена от Движение за права и свободи. " Може да предлагаме господин Лорер за ръководител на Движение за права и свободи. Г-н Лорер, поемете отговорност, цяла България знае, че си търсите работа. В краен случай вие поемете касата, жена ви ще поеме Движение за права и свободи ", продължи Костадинов.

От парламентарната естрада Явор Божанков прикани " Възраждане " да излязат и да разгласят в кое село са спечелили локалните избори: Поповци или Попинци. Искрен Митев отгвори, че " Възраждане " са спечелили единствено в " скандалния Борован ", който бил единствената община, затрупана от сняг 5 дни след снеговалежа.

На собствен ред Тома Биков от ГЕРБ - Съюз на демократичните сили съобщи: " Беше доста срамна работа, когато това държавно управление се избираше. Тази работа става все по-срамна и този спор, който чувам последните час и половина, два, доста ме тормози. На път сме да предизвикаме протестна вълна срешу управлнието. Вие не си давате сметка какви вреди ще аргументи това на цялото българско общество. Такива мискинлъци, каквито се случват през последните два месеца в това държавно управление, не съм виждал за последните 7 години, когато съм бил народен представител. Такъв безпардонен партизанлък, кадруване, непросветеност, неопитност не съм виждал. Това, че мълча 3-4 месеца, с цел да ви дам късмет, не значи, че не виждам какво се случва. Ние сме напът да създадем безспорен монарх в тази страна, който да разпределя порциите на финансирането в страната от позицията на министър на финансите и да споделя кой план е добър и неприятен, кой какъв брой пари да получи ".

Кирип Петков ме пропагандира през днешния ден да гласуваме срещу този избор, тъй като ГЕРБ, Движение за права и свободи и " Възраждане " са се договорили и залата ще избере неподобаващ претендент. Замислих се. Откога ДАНС е пробита институция, когато написа отчета за машините, или когато внася отчет, който не ви е преференциален на вас, попита Гроздан Караджов. " Докога ще ни вкарвате във вътрешните взаимоотношения на семейство сглобкови. Защо ние ще гласуваме нещо, единствено тъй като си прочел нещо в отчет на ДАНС, която е пробита институция. Когато влязохте в сглобката не си ли дадохте сметка къде отивате. Или сте заслепени от властта и парите. Идва ми да изтъквам Христо Петков: Това е една огромна тайнственост господин Петков, по какъв начин успяхте да го поемете целия по едно и също време ", добави Караджов.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР