След буреносната закана на главния прокурор Иван Гешев да измете

...
След буреносната закана на главния прокурор Иван Гешев да измете
Коментари Харесай

ИНТЕРВЮ: Бойко Борисов ще опита да се спаси с третия мандат

След буреносната закана на основния прокурор Иван Гешев да измете „ политическия отпадък “ от Народното събрание трансформира ли се държанието на парламентарните партии и оттова – опциите за сформиране на държавно управление. „ Дневник “ се обърна с три въпроса към Милен Любенов – лекар по политология, учител в СУ „ Св. Климент Охридски “. Бил е секретар по вътрешна политика на президента от 2012 година до 2017 година

Докрай ли понижиха възможностите за сформиране на държавно управление с първия мандат на ГЕРБ-СДС след бурята по върховете на прокуратурата?

– Ако политическите сили останат на позициите, декларирани през вчерашния ден /вторник, 16 май – бел. ред./, шансът за сформиране на кабинет с първия мандат наподобява неосъществим, в случай че не се тръгне към игра с кворума. Така с поддръжка на Движение за права и свободи и вероятно на „ ИТН “ /ИТН/, с които се събират общо 116 депутати, да мине първият мандат. Това е единственият вид за кабинет на малцинството.

В момента Борисов е в слаба, неизгодна позиция и ще направи всичко допустимо да осъществя мандата, с цел да получи спомагателна политическа тежест, която ще му бъде нужна по отношение на желанията на Гешев, който на процедура поде открита война, най-малко вербална, против него.

Реклама

Ако е в слаба позиция Борисов, може ли да прояви хрисимост и да поддържа втория мандат, или той няма подобен интерес?

– Мисля, че Борисов няма да поддържа мандата на „ Продължаваме промяната “ – Демократична България. Ако има някакъв финален опит, той ще бъде изработен с третия мандат. Но в този вид нещата наподобяват най-непредвидими, тъй като третият мандат е по решение на президента. Ако го връчи на Българска социалистическа партия, значи кабинет няма да има. Ако го връчи на Има Такъв Народ, ще би трябвало да се създадат опити за някакво програмно или експертно държавно управление, което да ръководи няколко месеца да вземем за пример.

Изключвате ли да бъде връчен третият мандат на Движение за права и свободи?

– …Какво да ви кажа… Ако бъде връчен мандатът на Движение за права и свободи, ще значи, че има някаква спогодба сред Борисов, Радев и Движението. Иначе по какъв начин ще бъде обяснено връчване на мандат при имиджовите проблеми, които има ДПС… С народен представител на първия ред, глобен по „ Магнитски “…

Трудно е за прогнози. Ситуацията е толкоз неуместна, че с всеки минал час може да се случи нещо, което да я преобърне. Живеем не просто в олигархизирана, само че и мафиотизирана система, която се освети и върви към саморазрушение. Или ще опитат отново някаква замяна. Друг вид няма.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР