След брат си Никита Михалков, и Андрей Кончаловски се разсърди

...
След брат си Никита Михалков, и Андрей Кончаловски се разсърди
Коментари Харесай

И Кончаловски не иска да е колега на Навални

След брат си Никита Михалков, и Андрей Кончаловски се разсърди на кинокритиците в Русия, че са номинирали Алексей Навални за националното кино отличие " Белият слон ". През март експертният съвет на наградите номинира Навални и неговите сътрудници за специфичен приз „ Събитие на годината “ - „ за поредност от новаторски документални проверяващи филми “. 82-годишният Кончаловски реши, че не е почтено неговият филм " Скъпи приятели " да се състезава на една писта с дисидента. 

„ Със страдание съм заставен да разглася, че взех едно нелеко за мен решение и апелирам моят филм „ Скъпи приятели “ да бъде изваден от участие в националните награди на кинокритиците и филмовата преса „ Белият слон ” за 2020 година ", съобщи Кончаловски. Неговият филм, който към този момент завоюва специфичната премия на журито на кинофестивала във Венеция и е и БАФТА, се състезава в шест категории на " Белият слон ". " Скъпи приятели "  разказва за окървавения протест на съветски служащи в Новочеркаск през 1962 година, а у нас ще може да се гледа след дни на " Киномания.

" Тъжно ми е да видя, че тази година номиниран за националните награди за кино рецензия и филмовата преса в категорията „ Събитие на годината “ е публицистичен план, който може да се преглежда като политически акт, само че по никакъв метод не може да получава оценки, съгласно критериите за киното. Все едно публицистична публикация във вестник „ Комсомолская истина “ да получи премия за литература ", стимулира Кончаловски отдръпването си. " Съжалявам, само че тази година неточност на Експертния съвет ни лиши от опцията за справедливи оценка на киноизкуствата в границите на професионалната ни общественост ", приключва той своето послание.

Председателят на експертния съвет на „ Белият слон “ Виктор Матизен съобщи пред Open Media, че филмът на Кончаловски не може да бъде изваден от номинациите, защото разпоредбите не плануват такава опция. „ В предишното сме имали сходни произшествия, само че в никакъв случай не сме оттегляли номиниран филм. С цялото ми почитание към Андрей Сергеевич — няма да нарушим разпоредбите ”, сподели Матизен.

Срещу номинацията на Навални към този момент се опълчи и самата организация, създалала " Белият слон " - Гилдията на киноекспертите и филмовите критици към Съюза на кинематографистите на Русия. Гилдията разгласи, че отдръпва поддръжката си за премията и към този момент не се счита за неин създател.

Режисьорът Никита Михалков, който е ръководител на Съюза на кинематографистите, пък заяви, че кинокритиците, които желаят да възнаградят " програмата " на Навални, " не са никакви кино критици ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР