След 6-часов дебат парламентът приключи за днес работата си по

...
След 6-часов дебат парламентът приключи за днес работата си по
Коментари Харесай

Работата по бюджета продължава и утре


След 6-часов спор Народното събрание завърши за през днешния ден работата си по бюджета за следващата година. Нагласите са до края на седмицата да завърши гласуването на план-сметката, след което депутатите да излязат в коледна почивка до 10 януари.

Гилотината на ръководещите удари

Дебатите по бюджета се движеха тромаво - поредност от реплики и дуплики, нападки и персонални пояснения, които бяха по всички въпроси, само че не и по текстовете, които се гласоподават. Това изнерви ръководителя на бюджетната комисия Йордан Цонев, който още в понеделник, когато се гласоподава началото на проектозакона, разгласи, че по искане на алената лидерка Корнелия Нинова дебатите ще са параграф по параграф. Това забавя извънредно доста приемането на план-сметката.

Цонев през днешния ден разгласи, че опозицията злоупотребява с процедурите и добави, че гилотината на ръководещите ще удари - с предложение за преустановяване на дебатите. Това, без изненади, мина с гласовете на новата тройна коалиция сред ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи.

Нинова предложи 2 милиона за възобновяване на МОЧА

Корнелия Нинова предложи от хазната да бъдат заделени 2 млн. лева за възобновяване на към този момент демонтирания монумент на руската войска. Очаквано, концепцията ѝ не срещна поддръжка в залата. По-рано през днешния ден тя и депутати от Българска социалистическа партия изпратиха сигнал до Борислав Сарафов, от който желаеха да ревизира " законността на дейностите " на регионалния шеф на София Вяра Тодева и всички длъжностни лица от регионалната администрация към демонтажа на МОЧА.

Парите за държавните медии

Депутатите одобриха следващата година Българска национална телевизия да получи  лв., от които 6 100 000 лева са целева дотация за придобиване и главен ремонт на дълготрайни активи по Закона за радиото и малкия екран. БНР получава  лв. включително 3 900 000 лева целева дотация за придобиване и главен ремонт на дълготрайни активи по лист, одобрен от министъра на финансите. За Българска телеграфна агенция плануваните средства са в размер на  лева.

Между Национален статистически институт и НСО

Депутатите спориха за заплатите на чиновниците от Националния статистически институт (НСИ). Разходите за личен състав за следващата година са разчетени на  лв. От „ Възраждане “ желаеха с към 30 млн. лева повече за хонорари в Национален статистически институт, само че болшинството не одобри. Парламентът утвърди и парите за Национална работа " Охрана " и Държавна организация „ Разузнаване “. Разходите за НСО за личен състав са  лева. Разписаните общо разноски за ДАР са  лева.

Над 1500 капиталови планове за общините

Финансовият министър разгласи, че има над 1500 планове, препоръчани от общините. Общата сума е за над 1 милиарда лева, като те ще се извършват до 2026 година За първи път всички планове влизат в план-сметката, като сглобката твърди, че това е поръчител, че към този момент няма да се финансират единствено " наши " общини.  

Утре депутатите не престават с разискванията до член 106 от проектозакона. 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР