След 5 часа обсъждане на закрити заседания в парламентарната комисия

...
След 5 часа обсъждане на закрити заседания в парламентарната комисия
Коментари Харесай

Две комисии дадоха зелена светлина за преговори с американците за F-16

След 5 часа разискване на закрити съвещания в парламентарната комисия по защита и тази по бюджет и финанси беше дадена зелена светлина за пускане на договаряния със Съединени американски щати за придобиване на изтребители F-16.
Според военния министър Красимир Каракачанов отклонението от офертата, което би могло да бъде направено е до оптималната стойност на офертата, която все още е направена, т.е. разликата сред 1.8 милиарда лева и това, което е направено “, само че отхвърли да посочи с какъв брой е превишението от гласуваната сума от 1.8 милиарда лева, поради клаузи за конфиденциалност.
В отговор на журналистически въпрос дали ще търсим заем, той сподели, че може да се търси сходна алтернатива в случай че е непреодолимо изискването на американската страна да се заплати еднократно, т.е. едновременно.
При разискването в комисията по защита е зародил въпросът дали няма да бъдат подбудени обжалвания и арбитражи, само че както Каракачанов изясни, юристите обяснили, че съгласно инструкция 25 на Европейския парламент военните контракти не подлежат на такива процедури в съдилищата в Хага или Люксембург, нито в Международната организация на труда.
По думите на Славчо Велков, народен представител от Българска социалистическа партия, член на комисията по защита, сумата, утвърдена от Народното събрание в границите на плана, ще бъде надхвърлена доста. Велков напомни, че Българска социалистическа партия са подкрепили плановете за капиталов разход, включващи трите плана за рационализация, при изискване, че няма да бъде надвишавана финансовата рамка и 7 наложителни условия. „ Това, което в този момент ни се предлага е да оторизираме държавното управление да се отклони от наложителните условия, в това число да се отклони от финансовата рамка, също метода на заплащане – да не е разсрочено и срокът за доставка да не е 36 месеца, както сме дали своят вот, а да бъде доста повече. Няма по какъв начин да подкрепим нещо, което е срещу решението на Народното събрание и е със силата на закон, безапелационен е Велков.
Очаква се на следващия ден решението да влезе в пленарна зала. Там не е ясно по какъв начин ще гласоподават " Обединени патриоти ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР