След 3 часа дебати на първото заседание в правната комисия

...
След 3 часа дебати на първото заседание в правната комисия
Коментари Харесай

Депутатите приеха въвеждането на изцяло машинно гласуване и отхвърлиха мажоритарния вот

След 3 часа диспути на първото съвещание в правната комисия на Народното събрание депутатите отхвърлиха 5 от препоръчаните 6 законопроекта за промени в Изборния кодекс. Така депутатите споделиха "не " на хрумвания като мажоритарния избор, електронното гласоподаване и гласуването напълно с машини.
Единствено поддръжка получи импортираният законопроект от председателката на Народното събрание Ива Митева и депутати от "Има подобен народ ". С него се предлага основаване на избирателен регион "Чужбина ", където сънародниците ни да могат да подават гласа си по кандидатска листа, а освен за партия както е до в този момент.
Одобрените на първо четене текстове оферират и видеоизлъчване в изборните секции, както и в РИК-овете. Текстовете оферират да се понижи и броят на членовете на София.
"Смятаме, че е неуместно да има представители на Реформаторски блок, "България без цензура ", Вътрешна македонска революционна организация, НФСБ и ВОЛЯ. Липсва посланичество на партиите в сегашния парламент ", сподели Ива Митева.
Законопроектът на ГЕРБ за мажоритарни избори провокира изострен спор сред депутатите на партията и шефката на Народното събрание, която мощно разкритикува препоръчаните текстове. Как ще се раздели страната на 234 изборни региона без да е правено последното броене в страната, което се отсрочи за края на тази година, попита тя. Така при гласуването от "Има подобен народ " всички депутати в комисията гласоподаваха "против " мажоритарни избори, макар че партията на Слави Трифонов бе основана поради това предложение, както той самичък е казвал. То бе една от точките в референдума, иницииран от него и екипа му.
Депутатите отхвърлиха и предлагането на Николай Хаджигенов от "Изправи се! Мутри вън ", с което се даваше право на съдии и висши магистрати да се кандидатират за избори в листите на партии без да напущат поста си./24 часа
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР