След 22-годишна пауза България се завръща на световните спортни игри

...
След 22-годишна пауза България се завръща на световните спортни игри
Коментари Харесай

След 22-годишна пауза България се завръща на световните спортни игри за незрящи

След 22-годишна пауза България се завръща на международните спортни игри за незрящи. Игрите ще се проведат във Англия през август. Седем български спортисти ще вземат участие в категориите шоудаун, шахмат и пукотевица с лък. И трите спорта са особено пригодени за хора със зрителни проблеми.

Шоудаунът доста наподобява на тенис на маса, само че вместо с ракета се играе със особено топче, което подвига доста звук.

„ Целта е топчето да влезе в джоба на съперника. За този спорт най-важни са слухът и координацията, бързината в ръцете и придвижването на самото тяло “, съобщи пред Българска национална телевизия Николай Желязков, някогашен треньор и първенец по шоудаун.

Играта навлиза у нас преди десетина години, Николай е измежду първите първенци по шоудаун в България.

„ От началото беше много мъчно, защото нямахме къде да се учим. В следствие поизраснахме. От една-две години нашите състезатели започнаха да вървят в чужбина да се учат от по-силни играчи “, добави Желязков.

А Бехие Ахмед е петкратен първенец по шоудаун на България.

„ С концетрация, като си държиш страстите под ключ, може да се каже, с тренировки и с готовност се получават нещата. Всеки път, когато дойда на подготовка, по-късно си отивам заредена и удовлетворена “, сподели Ахмед.

Тя е измежду четиримата състезатели в тази категория, които ще се борят за медали на международните игри в Бирмингам през август. С тях ще пътуват и двама шахматисти и незрящ, който е овладял изкуството да стреля с лък.

За слепите хора в България има особено приспособени табла, „ Дама “, „ Не се сърди, дребосъче! “ и карти.

Картите за незрящи са написани на Брайловата писменост.

А преди Бирмингам, българският народен тим по шахмат за незрящи се класира на шесто място на европейското състезание в Италия.

Любомир Иванов завоюва сребърен орден в самостоятелното съревнование.

Какво е шоудаун и могат ли незрящите хора да играят карти вижте във видеото!





Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР