След 200 години военен неутралитет и две години дипломатически усилия

...
След 200 години военен неутралитет и две години дипломатически усилия
Коментари Харесай

Швеция става 32-рия член на НАТО след 200 години неутралитет

След 200 години боен неутралитет и две години дипломатически старания Швеция публично става 32-рата страна членка на НАТО. Това излиза наяве от протокола за присъединение, оповестен от Държавния департамент на Съединени американски щати.

" В осъществяване на отговорностите си държавният секретар оповестява, че към 7 март всички условия, заложени в член 2 от протокола на НАТО за присъединението на Кралстов Швеция, са изпълнени. В сходство с това, протоколът влезе в действие на 7 март, 2024 година ", се показва в формалното известие на Държавния департамент.

От шведското държавно управление удостоверяват, че участието настава, откакто страната подаде публично заявление, а в формалната гала ще вземат участие министър председателят на Швеция, който е на посещаване в Съединени американски щати и държавният секретар Антъни Блинкън. По-късно шведският министър председател Улф Кристершон дружно с първата дама на Съединени американски щати Джил Байдън ще следят годишното послание на президента Джо Байдън " За положението на съюза ", в което една от главните тематики се окачва да бъде точно участието на Швеция в НАТО.

Швеция не е водила военни дейности от началото на 19 век, само че след съветската инвазия в Украйна преди две години дружно с Финландия изиска да се причисли към военния съюз.

Сред оправданията на Кремъл за войната, която стартира, беше и разширението на Алианса към нейните граници. Благодарение на решението си да нападне Украйна, Владимир Путин получи още 1300 км граница с НАТО - с Финландия.

Страната беше призната още през април 2023, до момента в който Швеция трябваше да преодолее несъгласието първо на Турция, а след това и на Унгария.

В края на януари Турция, която имаше искания към Швеция, ратифицира съглашението за присъединение на скандинавската страна.

На 26 февруари след дълго отсрочване и Народното събрание на Унгария публично утвърди участието на Швеция в НАТО.

Още в понеделник се чака флагът на Швеция да бъде повдигнат пред щабквартирата на НАТО в Брюксел. Членството на страната обаче не е единствено алегорично - чака се тя да е свързващото звено сред Съединени американски щати и Прибалтика. На процедура цялата брегова линия на Балтийско море (без Русия и нейния ексклав Калининград) стават територия на НАТО, което значи, че при вероятно нахлуване страните от района, те биха могли да се защитят по-ефективно.

Освен това Швеция разполага със модерни военно-въздушни сили, като самата страна е и производител. Разполага ѝ със лични подводници, които също могат да са в помощ на Алианса.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР