След 2 г. банята в Овча купел може да отвори

...
След 2 г. банята в Овча купел може да отвори
Коментари Харесай

След 2 г. банята в Овча купел може да отвори врати

След 2 година банята в " Овча купел " може да отвори порти. Проект, предусещащ реставрацията на постройката, която е запустяла от години, е все по-близо до реализиране, откакто стана ясно, че е минал през още една инстанция.

 В сърцето на забравата: Архитектурни бижута в съсипия Виж още
В същото време обаче заложената в него смяна на предназначението на зданието се посреща нееднозначно от жителите на София. Причината е, че след възобновяване постройката ще се трансформира и в център за проучване на свойствата на минералната вода.

Зам.-кметът на София Тодор Чобанов изясни пред Българска национална телевизия, че ще софиянци и гостите на града ще могат да се възползват от лечебните свойства на минералната вода. Целта е по едно и също време да може да се употребява банята като спа център, само че да действа и центърът за проучване на водата.

" Нека няма никакви подозрения, че желанията са били за възобновяване и потребление на минерална вода. Аналогиите с Централна баня са безпочвени ", увери Чобанов.
 Банята в Овча купел - руината, която се храни с жива вода (снимки) Виж още
Той изясни, че в " Овча купел " са на разположение са всички предпоставки за реституция напълно в автентичен тип на постройката и за възобновяване на истинските й функционалности.

" Както сподели сполучливият ни опит в Банкя, това са мудни процеси на консервация, на възобновяване. Убеден съм, че след към 2 години първите гости ще могат да се възползват от услугите на комплекса ", счита той.

" Очаква се разноските по възобновяване да бъдат основни ", добави Чобанов.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР