След 17 часово заседание, започнало вчера и приключило рано тази

...
След 17 часово заседание, започнало вчера и приключило рано тази
Коментари Харесай

СЛЕД 17-ЧАСОВО ЗАСЕДАНИЕ: ГЕРБ-СДС, БСП, и ДПС върнаха хартиената бюлетина

След 17 часово съвещание, почнало през вчерашния ден и завършило рано тази заран, комисията по правни въпроси в Народното събрание утвърди на второ четене оферти за промени в Изборния кодекс.

Депутатите от ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи върнаха хибридната форма на гласоподаване - с машина и с хартиена бюлетина, отстраниха електронното отдалечено гласоподаване и регион " Чужбина ".

Броят на нужните заявки за разкриване на секции зад граница беше повишен от 40 на 100.

Закрит беше Общественият съвет към Централната изборна комисия (ЦИК).

Членовете на самата Комисия пък бяха увеличени на 25.

Мнозинството в правната парламентарна комисия реши още секционните комисии да не предават на районните изборни комисии записващите механически устройства от машинното гласоподаване, а разписката от машината, която до момента служеше за контролни цели, да се смята за бюлетина от машинно гласоподаване, взеха решение още депутатите от Правна комисия.

Така сумирането на резултатите няма да се дефинира от машините, а от членовете на секционните комисии, които ще преброяват бюлетините.

При броенето и попълването на протоколите ще има видеонаблюдение, само че то няма да се записва на електронен притежател.

Сред признатите оферти е и основаването на звено за ръководство на машинното гласоподаване към ЦИК.

То беше гласувано още на първо четене по предложение на " Демократична България ", само че ГЕРБ внесоха промяна преди второто, в която бяха заличени думите " електронно гласоподаване ".
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР