След 10 ноември според публикации в пресата любимецът на Андрей

...
След 10 ноември според публикации в пресата любимецът на Андрей
Коментари Харесай

В сянката на ДС: Ицо Салфетката става милионер с… кебапчета

След 10 ноември съгласно изявления в пресата любимецът на Андрей Луканов и основател на Г-13 – банкерът Христо Александров – Салфетката, стартира да върти бизнес с фамозната каравана „ Чадъра ” на комерсиалната улица „ Капитан Райчо ” в Пловдив.

Бившият притежател на „ Агробизнесбанк “ е една от знаковите персони за първичното струпване на капиталите след 10 ноември в сянката на Държавна сигурност.

Александров бе оголен като сътрудник „ Тошо “ на Областно ръководство на МВР-ДС в Пловдив по линия на Шест о ръководство на Държавна сигурност от 1987 година Той е тестван в качеството му на член на Съвета на шефовете на банката член на Надзорния й съвет. Христо Александров е описван като ловък комбинатор и е именуван пловдивския Остап Бендер. Преди измененията работи като келнер в бара на РУМ Тракия. А още на 21 години се трансферира в най-реномираното заведение в Стария Пловдив по това време ресторант „ Ритора “. Оттам му е и прякора Ицо Салфетката

Малко след бизнеса с кюфтета и кебапчета някогашният келнер отваря и първото обмен бюро в Пловдив – „ Александър ”. През 1993 година става банкер в „ Агробизнесбанк ”. Чрез няколко свои компании Христо Александров държи контролния пакет.

Реклама

През 1996 година Българска народна банка купува за 1 лева натрупалия 9 милиарда лв. трезор, а на 22 юли 1997 година той е разгласен в неплатежоспособност. По делото за банкрута на „ Агробизнесбанк ” прокуратурата упреква петима банкери от управлението й, в това число и Александров.

Срещу него са формирани и други каузи за финансови злоупотреби. Именно по едно от тях той получава неоправдателна присъда. То е за заграбване на 209 000 лева през „ Автомобилно обезпечаване МИК ”.

През 2006 година е наказан на 10 година отнемане от независимост и влиза в пандиза.

През октомври 2013 година Пловдивският областен съд го освобождава предварително поради положителното му държание 10 месеца преди да изтече присъдата му.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР