Славянск, в Източна Украйна. Някога тук са живели 100 000

...
Славянск, в Източна Украйна. Някога тук са живели 100 000
Коментари Харесай

Мъртъв град: какво остана от Славянск след атаките на Русия

Славянск, в Източна Украйна. Някога тук са живели 100 000 души. В момента в града са останали не повече от 25 000. През 2014 градът доби печална популярност - точно отсам стартира войната на Русия против Украйна.

Още тогава, преди 8 години, жителите на Славянск узнаха какво значи съветска окупация. Игор Гиркин, полковник от съветското разузнаване и пълководец на проруските сепаратисти, се хвалел, че точно в Славянск е почнал да води война против Украйна. Оттогава градът, намиращ се в Донбас, стана синоним на война и гнет. Задържани от сепаратистите цивилни жители са били изтезавани в изби, някои от тях - и екзекутирани.

" Песимистичен сюжет "

Войната през днешния ден е доста по-мащабна, само че закононарушенията остават същите. И въпреки всичко има една основна разлика сред 2014-та и през днешния ден. Украинската войска в този момент е в положение да даде отпор. През септември съветските войски бяха принудени да се изтеглят. Това евентуално е и единствената добра вест от Славянск от години насам.

" Подготвяме се за скептичен сюжет ", споделя Вадим Лях, кмет на града. Днес Лях е заставен да се барикадира в административната си постройка. Чувалите с пясък и другата отбрана би трябвало да го предпазят от осколки и летящи части от снаряди. Той изрично изключва договарянията с Русия. Те единствено биха дали на врага опция да си поеме мирис, споделя кметът. " Русия желае цялата Украйна. Ето за какво първоначално може да има единствено военно решение и чак по-късно договаряния ", безапелационен е Лях.

Аварийни подслони и печки с дърва

Но всичко това сега не е тематика на диалози. От тогавашните близо 100 000 поданици на града през днешния ден са останали едвам към една четвърт. В Славянск царува страховита тишина. Повечето прозорци в центъра на града пред кметството са заковани, магазините са затворени. Възрастни дами продават зеленчуци от градините си, само че купувачи съвсем няма. Огромното болшинство от хората са избягали от дълго време от града. Въпреки че фронтът е на към 30 километра, понякога градът въпреки всичко попада под обстрела на ракети.

" След сходни удари следват проблеми с електроснабдяването. И с водоснабдяването ", разказва обстановката кметът Лях. Енергийната инфраструктура е съществено развалена от тежките боеве. Сега общинските комунални служби се пробват да възстановят снабдяването. Въпреки това хората в Славянск се приготвят за тежка зима.

В лечебни заведения, учебни заведения и детски градини се построяват спешни убежища, които да се отопляват. Тъй като не всички поданици на града могат да стигнат до тях, през последните дни отец Петро Дудник е закупил огромен брой печки с дърва. Всяка една коства към 150 евро. " Топлина във всяка къща " се споделя планът на свещеника, за който той събира дарения. Мини печките вземат решение два казуса – дават топлота, а и опция за готвене.

Живот в мазето

Любов също има такава печка и споделя, че църквата на отец Дудник ѝ е помогнала доста. Засега печката е сложена в двора пред дребната ѝ къщурка. " Някога живеехме без всичко това ", споделя тя. " Но дървата ни трябват за отопление. Ако не се отопляваме, мама ще измръзне “, споделя дамата. Майката на Любов е 86-годишна жена на легло. Тя се нуждае от непрекъснати грижи, а от месеци към този момент е принудена да лежи в мазето на къщата.

Мазето едвам побира спалните места за двете дами. Таваните са ниски, а стените - влажни. Майката на Любов съвсем не чува и към този момент не може да се движи независимо. За да пести памперси, Любов я поставя да лежи върху найлонови торбички. " Живеем от филантропична помощ и от пенсията, която получава баба ", споделя Любов. И се надява, че войната скоро ще свърши, само че не се наема да предвижда какво значи „ скоро “.

Автор Ребека Барт
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР