Славия отбелязва 111 години от основаването на клуба. Бялата приказка

...
Славия отбелязва 111 години от основаването на клуба. Бялата приказка
Коментари Харесай

111 години Славия!

Славия отбелязва 111 години от основаването на клуба. " Бялата " приказка стартира на 10 април 1913 година след обединяването на състезателен клуб Ботев (1909) и гимнастическо сдружение Развитие (1910). През годините отборът носи имената: Славия’45 (1945-1946), Строител ” (1949-1950), Ударник (1951-1957) и ЖСК-Славия (1968-1971). За пръв ръководител е определен Димитър Благоев (Пальо).

 „ Белите “ са най-успелия и титулуван български клуб до края на Втората международна война и дружно с Левски един от двата най-популярни в София и страната. За 111-годишното си към този момент битие Славия съумява да стане 7 пъти първенец на България и печели 8 пъти националната купа. Тимът от " Овча купел " е първият български тим достигнал полуфинал в Европа на 8 март 1967 година, когато " белите " отстраняват на 1/4-финалите Сервет Женева. Това става след победа с 3:0 и загуба в първия мач с 0:1. На полуфиналите те отпадат след две загуби от шотландския гранд Глазгоу Рейнджърс с по 0:1.

Четирима играчи на Славия са избирани за Футболист №1 на година в България. Това са легендите на " белите " - Александър Шаламанов (Шами) – 1963 и 1966 година, Симеон Симеонов (Мони) – 1968 година, Божидар Григоров (Боби Григ) – 1976 година и Андрей Желязков (Жужо) – 1980 година

Жужо, който в следствие играе във Фейенорд с великия Йохан Кройф, е и състезателят с най-вече мачове (338) и най-вече голове за отбора.

Последният огромен триумф на Славия е Златният дубъл през 1996 година

Тогава играчите на „ белите ” водени от Стоян Коцев сбъдват фантазията на генерации последователи и се окичват с купата, написа формалният уебсайт на клуба. В добавка славистите печелят и националната купа. Правят го безапелационно. В началото на сезона, никой не поставя в сметките си „ белите ”, а и те потеглят мъчно - с две загуби в първите три кръга, само че последователно тимът набра скорост и се намесва в борбата за челните места. На полусезона съставът дели трета четвърта позиция и изостава на цели 5 точки от върха. Грешни стъпки при започване на пролетния дял на лидера Левски и безпогрешни изяви на славистите водят до това, тим и почитатели да мечтаят за освен това от продобиване на медали. Селекцията на Славия няма слаб пост, а и взаимозаменяемостта сред играчите, както и мощният колектив, с който отбора разполага са гаранция за победи. Така е записана серия от 16 следващи срещи без загуба през сезона и след три гросмайсторски ремита в заключителните мачове се стигна и до купата! Един изцяло подобаващ триумф, дело на целия състав и на управлението на клуба, подсигурило всичко належащо за преследването и постигането на заветната цел на славистите! Междувременно в конкуренцията за националната купа съставът на Славия преодолява тим след тим. За да пристигна финалът на 1 май с най-стария състезателен противник Левски. Славистите повеждат в резултата, а 12-13 минути преди края, противникът напусна терена по команда на тогавашния си необут Томас Лафчис. Купата е „ бяла ”. Записан е златен дубъл!

В състава личат имената на футболисти като Наско Сираков, Стоян Ацаров, Здравко Здравков, Атанас Киров, Мариус Уруков, Владимир Иванов-Фугата, Кирил Качаманов, Стефан Колев, Владко Шаламанов и други

В момента Славия е надалеч от най-хубавите си времена. " Бялата " приказка обаче по един или различен метод продължава, а почитателите са в очакване на нови радостни мигове.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР