Слави Трифонов обяви курс към разбиване на цялата сегашна политическа

...
Слави Трифонов обяви курс към разбиване на цялата сегашна политическа
Коментари Харесай

Трифонов реши, че може да върне ИТН в парламента, с референдум за президентска република

Слави Трифонов разгласи курс към " разтрошаване на цялата настояща политическа система " в избирателен клип, излъчен по ТВ 7/8.

Трифонов разгласи, че счита да събира гласове за осъществяване на народен референдум за това дали България да стане президентска република, вместо властта да се държи в Народното събрание.

Законът за директното присъединяване на жителите обаче не разрешава привикване на референдуми по член 84 в частта за правата на Народното събрание - в това число за това, че Народното събрание избира и освобождава министър-председателя, Министерския съвет и взема решение за структурата на кабинета.

" За да подсигуряваме, че това ще се случи - ще бъдем ваш поръчител в идващия парламент. Властта не е непременно, само че моралът е. Има Такъв Народ сами против всички дружно с вас ", заключи Слави Трифонов в късия клип.

В началото му той разказа политическата система като " двуличие, лъже, задкулисие, корупция и интриги ".

" Не единствено би трябвало да се разбие моделът ГЕРБ, а моделът на цялата настояща политическа система ", разгласи той.

Още преди Има Такъв Народ да се сътвори, Слави Трифонов и екипът от сценаристите му набраха политическа инерция точно с подписка за народен референдум - първо по шест въпроса, които след това бяха съкратени до три след намесата на Конституционния съд.

Въпросите бяха: за и срещу мажоритарни избори, за и срещу наложително гласоподаване и за и срещу партийна дотация в размер на 1 лева Въпреки високата интензивност референдумът не можа да прескочи границата за наложителен резултат.

Не се стигна и до смяна на конституцията в частта за промяна на пропорционална с мажоритарна изборна система. Опитите за понижаване на партийната дотация в началото съумяха в 44 Народно събрание, само че след това квотата още веднъж беше увеличена на 8 лева на глас. В последните парламенти Има Такъв Народ въпреки всичко вземаше по-малко от законово полагащото се финансиране, само че по този начин и не съумя да събере политическа поддръжка за реализиране на най-елементарното изискване, за което активизира гласоподавателите си.

Задължителното гласоподаване също се оказа кух въпрос - още през 2016 в Изборния кодекс беше записано, че гласоподавателите са длъжни да гласоподават, само че единственият намек за глоба на негласуващите в закона беше анулиран от Конституционен съд поради противоконституционност.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР