Слънчевата и наземната вятърна енергия сега са най-евтините нови източници

...
Слънчевата и наземната вятърна енергия сега са най-евтините нови източници
Коментари Харесай

Слънчевата и вятърната енергия са най-евтините източници за две трети от света

Слънчевата и наземната вятърна сила в този момент са най-евтините нови източници на електрическа енергия за минимум две трети от популацията на света, което в допълнение заплашва въглищата и природния газ, написа Bloomberg.
Изравнената цена на електрическата енергия за планове за наземна вятърна сила спадна с 9% до 44 $ за мегаватчас от втората половина на предходната година. Цената на слънчевата сила спадна с 4% до 50 $ за мегаватчас, сочи отчет на BloombergNEF.
Цените са даже по-ниски в страни като Съединени американски щати, Китай и Бразилия.
Разходите за съоръжение понижават, технологиите се усъвършенстват и държавните управления по целия свят ускоряват задачите си за повече чиста сила, до момента в който се стремят да се борят с изменението на климата.
Това би могло да отстрани въглищата и природния газ, когато се построят новите електроцентрали.
„ Проектите за слънчева и вятърна сила в най-хубавия клас ще са под 20 $ за мегаватчас до 2030 година Има доста нововъведения, които ще понижат разноските в допълнение “, сподели Тифън Брандили, анализатор от BNEF.
Преди десетилетие слънчевата сила струваше над 300 $ на мегаватчас, а наземната вятърна сила - над 100 $ на мегаватчас. Днес наземната сила коства 37 $ в Съединени американски щати и 30 $ в Бразилия, до момента в който слънчевата сила е 38 $ в Китай.
Батерийното предпазване също става все по-конкурентно. Изравнената цена на електрическата енергия за акумулатори падна до 150 $ за мегаватчас, т.е. на половина по отношение на две години по-рано.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР