Скулптурите от Партенона може да се запътят към дома, според

...
Скулптурите от Партенона може да се запътят към дома, според
Коментари Харесай

Лондон връща в Гърция скулптурите от Партенона?

Скулптурите от Партенона може да " се запътят към дома " , съгласно водещата публикация в лондонския " Таймс ", намерила необятен отзив в гръцките медии.

Редакционната публикация споделя, че има " признаци ", че шефът на Британския музей Джордж Озбърн може да е покрай оповестяването на компромис, който ще разреши на скулптурите да се върнат в Атина " под формата на неопределен заем в подмяна на по-кратки заеми на експонати, съхранявани в Музея на Акропола. "

Предложението, съгласно публикацията, " ще заобиколи трудността, зараждащо от обстоятелството, че попечителите на Британския музей имат фризовете и са възпрепятствани от закона да ги предадат ".

" Таймс " отбелязва, че " поздравленията са за Джордж Озбърн " за готовността му да се споразумее по договорката, която " се оповестява, че към този момент е направена ".

Британският музей съобщи в сряда, че организира " градивни полемики " с Гърция по отношение на скулптурите на Партенона на фона на възобновени спекулации, че 2500-годишните мрамори може скоро да бъдат върнати в Атина.

През последните месеци Обединеното кралство е подложено на възходящ напън да върне скулптурите в първичния им дом.

Древните фризове, които включват изображения на борби сред митични антични гърци и кентаври, са взети от английския посланик лорд Елджин при започване на 19 век и в този момент са изложени в Британския музей в Лондон.

Англия постоянно е отказвала да ги върне, потвърждавайки, че те са били взети с разрешението на локалните османски управляващи по това време.

От своя страна държавното управление в Атина води акция в продължение на три десетилетия за завръщането им, аргументирайки се че Османската империя е била окупационна мощ и всяко позволение, обещано през нейното време, не е годно.

Атина даже обмисляше да съди Англия по въпроса.
 Папа Франциск върна на гръцкия патриарх фриз от Партенона
Папа Франциск върна на гръцкия патриарх фриз от Партенона

Стъпка от Светия престол
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР