Скромната багета, основният хляб на Франция, влезе в списъка на

...
Скромната багета, основният хляб на Франция, влезе в списъка на
Коментари Харесай

Френската багета стана част от световното културно наследство на ЮНЕСКО

Скромната багета, главният самун на Франция, влезе в листата на културното завещание на ЮНЕСКО, оповестява Ройтерс.

ЮНЕСКО гласоподава в сряда за включване на " занаятчийското ноу-хау и културата на хляба франзела " в своя лист на нематериалното културно завещание, който към този момент включва към 600 обичаи от над 130 страни.

Това чества френския метод на живот. Франзелата е всекидневен обред, структуриращ детайл на храненето, синоним на шерване и любезност , съобщи шефът на ЮНЕСКО Одри Азуле. Изключително значимо е тези умения и обществени привички да продължат да съществуват и в бъдеще, добави тя.

Багетата, бухнал, издължен самун с хрупкава коричка, е знак на Франция по целия свят и е централна част от френската диета от най-малко 100 години, макар че някои считат, че съществува от по-отдавна.

Според една от легендите пекарите на Наполеон Бонапарт измислили удължената форма, с цел да улеснят преместването на хляба от войските му.

Тези дни една багета, което в превод значи " скиптър " или " палка ", се продава за към 1 евро.

Въпреки че потреблението на багети е намаляло през последните десетилетия, Франция към момента създава към 16 милиона хляба дневно или близо 6 милиарда багети годишно.

Направено единствено с брашно, вода, сол и квас, тестото за багети би трябвало да престои 15 до 20 часа при температура сред 4 и 6 градуса по Целзий съгласно Конфедерацията на френските пекари, която се бори да отбрани пазара си от индустриални пекарни. Въпреки че съставките постоянно са едни и същи, всяка пекарна има собствен личен изискан жанр и всяка година има национални надпревари за намиране на най-хубавата багета в страната.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР