Скрито в Стара планина, най-голямото съкровище на Балканите чака откривателите

...
Скрито в Стара планина, най-голямото съкровище на Балканите чака откривателите
Коментари Харесай

Най-голямото съкровище на Балканите е скрито в Стара планина

 Скрито в Стара планина, най-голямото богатство на Балканите чака откривателите си. Колосалното благосъстояние към момента не е намерено. Легенда възкреси преди време интереса на иманяри и археолози към антично богатство, за което се твърди, че е извънредно. От остарели времена се разнасят предания за благосъстоянието на починалия поп Мартин Химовик. То е голямо и е цел на доста иманяри.

Легендата споделя, че имането е заровено в Стара планина, само че не се знае дали това е в сръбската или в българска страна. Поп Мартин е оставил необикновено богатство, откраднато от турските кервани, които пренасяли събран налог. Съкровището било заровено на 62 места, за които самият поп Мартин оставил бележки. Проблемът е в това, че най-големите съкровища са добре скрити, а с цел да се доближи до тях би трябвало да се преодолеят клопки, които могат да убият човек. Самите бележки, останали от поп Мартин, могат да се считат като един тип загадки, които би трябвало да бъдат решени.

Според преданията поп Мартин Химовик от Херцеговина пристигнал в Сърбия със брачната половинка си Вида и щерка си Злата. Те се заселили в село, което тогава се е наричало Умагушка, и което през днешния ден не съществува. Селото е било наоколо до манастир, тъй че свещеникът постоянно е ходел там на поклонение. Един ден, до момента в който поп Мартин е бил в манастира, турци пристигнали в село Умагушка, и техният лидер насилил дамата му. Тя съумяла да се докопа до нож и умъртвила злодея, само че по-късно, от позор, протегнала ръка и на себе си, споделя " Мkd-news.com ", представени от " Монитор ".

Съпругата на Мартин била заровена в двора на къщата, а той и щерка му всекидневно цяла година бдели над нейния гроб. През това време попът научил Злата по какъв начин да употребява оръжие. Когато минала една година от гибелта, поп Мартин захвърлил църковното расо и тръгнал да отмъщава дружно с щерка си и тайфа от 40—на хайдути, които го последвали. Групата е пресрещала турските кервани, пренасящи парите събрани от налози, за Истанбул и ги ограбвала. Събраното голямо благосъстояние било прикрито на 62 разнообразни места, а попът оставил трудноразбираеми мемоари.

От години запалени иманяри търсят най-голямото богатство на Балканите, само че до момента несполучливо. Смята се, че част от него е заровена в Княжевац, само че къде в действителност са митичните делви със злато, можем единствено да гадаем.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР