Скрито в изгорелите руини в плитък гроб беше тялото на

...
Скрито в изгорелите руини в плитък гроб беше тялото на
Коментари Харесай

Майкъл X: Многобройните животи на човека, някога наречен отговорът на Обединеното кралство на Малкълм X

Скрито в изгорелите руини в плитък гроб беше тялото на Джо Скерит. Гърлото му беше прерязано.

В друга дупка останките на млада жена - Гейл Бенсън. Тя е била намушкана няколко пъти с нож, преди да бъде заровена жива.

Имотът е бил даден чартърен на Майкъл де Фрейтас, прочут още като Майкъл Абдул Малик, а по-късно и на Майкъл X, деятел, лъжец и общественост водач, който е направил името си в Обединеното кралство през 60-те години на предишния век като фигура в челните редици на придвижването Черна мощ в страната.

Комуната е привличала хора като Джон Ленън, Йоко Оно и Мохамед Али като гости, много преди убийствата.

Изображение: Джон Ленън и Йоко, снимани на покрива на Черната къща на Холоуей Роуд с Майкъл X

Никъде не се вижда, де Фрейтас, татко и брачен партньор, от този момент е избягал и е открит едвам в тропическа гора на Гвиана по време на несполучлив опит за прекосяване в Бразилия.

Месец на черната история: Серина и Винъс Уилямс в топ пет на US Open моменти

Впоследствие той ще бъде упрекнат в две убийства, ще бъде изправен пред съда за едно и по-късно ще бъде обесен в Тринидад, страната, в която е отгледан.

На процеса против него са изслушани двете жертви бяха поданици на комуната, убити по негово напътствие от двама негови почитатели, тъй като искаше „ кръв “.

Това беше акт на някой, който беше посочил податливост към принуждение и борба, до момента в който изграждаше репутацията си на деятел в Лондон.

Пътуването на Де Фрейтас, като част от поколението Уиндръш, го води от толкоз разнородни функции като деятел, до другар на звезди от A-списъка като Ленън и Али, до нарушител, следен от MI5 и търсен от Интерпол.

Подобна популярност би трябвало да сложи името му в челните редици на английската чернокожа история. Но той евентуално е чужд тук спрямо видни чернокожи фигури в Съединени американски щати като Мартин Лутър Кинг младши, Стоукли Кармайкъл и Малкълм X.

„ Необходима фигура “

Изображение: Снимка: Daily Sketch/Shutterstock

И по този начин, за какво?

Дханвир Бхар, учител по черна английска история в университета в Лийдс, споделя, че де Фрейтас е бил „ надълбоко неправилна “, само че „ нужна фигура “ в Обединеното кралство и сподели, че има малко съпоставяне сред неговата страна и Съединени американски щати, когато става дума за расова политика и хората, които съставляват съответните придвижвания за цивилен права на страните.

„ Да съпоставим политиката на черния радикализъм в Съединени американски щати и Обединеното кралство през 60-те години в действителност не ни споделя доста ", сподели той. „ В Съединени американски щати имахте чернокожо население, което присъстваше в страната в продължение на стотици години след поробването и през това време разви различни институции и организации за битка с расизма, попил в почвата на Америка.

„ Така черният радикализъм на Съединени американски щати през 60-те години на предишния век беше израз на история, която е била органична за северноамериканската земя от известно време, даже в случай че това, което го е направило органически, е неговата опозиция и опълчване на американския план.

„ Въпреки че е имало чернокожо наличие във Англия от епохи, работата на Рон Рамдин и Питър Фрайър ни споделя това, то не е било в същия мащаб във връзка с чистите цифри на земната маса. Вековният контакт на Англия с черни хора са били наложени както посредством иго, по този начин и посредством колонизация и затова в по-голямата си част тези популации са останали „ там някъде “ в империята “, добави той.

Роден в Порт о Пренс в Тринидад, Де Фрейтас се реалокира в Лондон през 1957 година като млад, откакто е работил като моряк на транспортен съд. С малко пари при идването си в столицата, защото е бил стеснен до черна работа на ниска възраст, наподобява той се е насочил към далавери и закононарушения.

Според подкаста Who Is Michael X, продуциран от Хамза Салми, Подобно на мнозина от поколението Windrush, доведено да възвърне страната след Втората международна война, de Freitas пристигна въоръжен с английския си паспорт и с очакване, че ще бъде добре пристигнал. Случаят беше тъкмо противоположният.

Г-н Бхар сподели: „ Вековният контакт на Англия с чернокожите е бил натрапен както посредством иго, по този начин и посредством колонизация и затова в по-голямата си част тези популации са останали „ там някъде “ в империята.

„ Едва след края на Втората международна война, след апела на Англия към нейните имперски жители да дойдат и да възстановят една разрушена страна, доста и открито чернокожо наличие става част от обществената тъкан.

„ В прочут смисъл 60-те години на предишния век са времето, когато модерната черна английска политика и просвета стартират да се развиват. И това развиване включва преместване и адаптиране на политически хрумвания и културни форми, които са били събрани „ вкъщи ' в колониите като част от по-дълъг континуум на опозиция против империята. "

Изображение: Революционерът от Тринидад и водач на Черната мощ Майкъл X по време на политически протест, Лондон, Обединеното кралство 1970 година

Така че беше наскърбен и възмутен де Фрейтас, който се изправи и приказва на среща през август 1958 година, ориентирана към активизиране на черната общественост против расистки офанзиви. Той беше поощрен на срещата, съгласно господин Салми, да поеме по-активна роля в протестите в Нотинг Хил през август 1958 година

Съобщава се, че в този интервал де Фрейтас е изследвал далаверите и рекета, изпъждане на хора от домовете им поради неплащане на наем. Той беше в пандиза за кражба на багра, до момента в който беше на транспортен съд и бракът му се разпадна. Но нова връзка с демократична бяла жена, почнала след освобождението му, ще го потопи в света на контракултурата от 60-те години.

Тези нови връзки ще го доведат до инцидентна среща с Малкълм X по време на визитата му в Обединеното кралство през 1965 година Двамата отиват на взаимно пътешестване до Сметуик в миг, когато локалният съвет има проекти за сегрегация. Според Who is Malcolm X точно тук американският деятел сподели на усещания Де Фрейтас, че черната общественост би трябвало да остане сама.

Г-н Бхар сподели, че „ политическото превръщане на де Фрейтас посредством срещата с Малкълм Х “ е това, което остава най-вече за него, както и за смяната на името му на Майкъл Абдул Малик, когато одобри исляма.

Комплекс Черната къща

Изображение: Сами Дейвис младши Снимка: IPX/AP

The началото на края на времето му в Обединеното кралство пристигна, откакто той сътвори комплекса Black House на Holloway Road през 1969 година със брачната половинка си Дезире, с поддръжката на Ленън, Сами Дейвис младши, комика Дик Грегъри и Найджъл Самуел, който беше наследник на на строителен бизнесмен.

Това беше юношески център за млади чернокожи мъже, със зала за игри, уроци по самозащита и офис за де Фрейтас.

Но през 1970 година този офис беше сцена на объркващ миг, когато мъж в спор за възнаграждение с млада черна чистачка беше поканен от де Фрейтас, заставен да носи яка и да се разхожда из стаята, преди да му бъде подредено да заплати за подписано копие от неговия автобиография.

Прочетете още:
Пътуване през хиляди години черна история на един круиз в Лондон
Защо от ден на ден футболисти са спрели да коленичат

< p> В резултат на това полицията нахлу в парцела и арестува де Фрейтас. След това той беше упрекнат в обир и в този миг - още веднъж изправен пред пандиза - направи проекти да напусне страната, откакто разгласи, че придвижванията на Black Power към този момент не са нужни в Обединеното кралство.

Изображение: Dick Gregory Pic: The Tampa Bay/AP < p> Седмици откакто съобщи своята мини-империя - тя беше разграбена и опожарена, а Майкъл X се върна в Тринидад, поставяйки завършек на шанса за завещание в Обединеното кралство.

„ Бих споделил, че той беше искаше да възпламени „ нещо “, само че не беше изцяло сигурен какво е това „ нещо “, сподели господин Бхар. „ В доста връзки наподобява, че е бил неоткровен. Но това не значи, че не е бил важен.

„ Хората се поучиха от неуспехите на Майкъл X и научиха доста бързо какво е допустимо и какво е дейно за черните радикали във Англия. "

Трите живота на Майкъл X се излъчват в този момент на Sky Documentaries и на NOW.

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР