Скринингът по време на бременност е най-важният и високоинформативен метод

...
Скринингът по време на бременност е най-важният и високоинформативен метод
Коментари Харесай

Кога се прави ранна и късна фетална морфология

Скринингът по време на бременност е най-важният и високоинформативен способ за ранно разкриване на вродени малформации на плода.

 

Така да вземем за пример, една ранна ще ви разреши да оцените развиването на бебето в динамичност и да идентифицирате вероятните патологии на майчините и образувани органи, които могат да причинят ранно спиране на бременността.

 

В комплекса от пренатален скрининг е включен ултразвук и биохимичната диагностика, когато е значимо да се дефинира равнището на хормоните в кръвта. Това също може да покаже съществуването на избрани патологии.

Много постоянно рутинните ултразвукови прегледи се правят на три стадия през целия гестационен интервал - първа фетална морфология, втора фетална морфология, трета фетална морфология.

Понякога има потребност и от спомагателни ултразвукови проучвания. Ето за какво, ултразвукът се прави на пациента толкоз постоянно, колкото е належащо.

 

Ако от първите дни след зачеването бременността протича без патологии и недоволства от дамата, по този начин наречената фетална морфология се прави 3 пъти, по следната скица: от 10-та седмица до 13-та седмица, от 18-та до 22-ра седмица и от 30-та до 34-та седмица.

 

Феталната морфология през първия и втория триместър е значимо да се възнамерява прецизно за избрания интервал на бременността. С навременното разкриване на груби малформации на плода до 14 седмици, дамата може да прекъсне бременността по медицински аргументи.

 
Ултразвук при ранна бременност
 

Не е целесъобразно да се прави плануван ултразвук по-рано от 10-та гестационна седмица, само че в някои обособени случаи ранното посещаване при експерт е целесъобразно. Разбира се, акушер-гинекологът би трябвало да удостовери това и да изпише уместно направление с изложение на повода за ранното ултразвуково проучване.

Обикновено това се прави когато предходната бременност на дамата е била прекратена непринудено, след процедурата IVF, когато е належащо ранно следене на развиването на ембриона, при съществуване на болежка, чести главоболия, зашеметяване и непривична уязвимост.

Също по този начин и когато лекарят подозира кистозно превъртане, при съществуване на кървясъл секрет от гениталиите - блестящо алено или кафеникаво. Ако има смущаващи признаци, е добре да се направи вагинален ултразвуков обзор даже в първия ден от пропуснатата менструация. Подобна техника разрешава да се дефинира извънматочна бременност още 12 дни след оплождането. Но при липса на специфични показания за ранен ултразвуков обзор, по-добре е да отложите първото посещаване при ултразвуков диагностик за 10-та-13-та седмица от бременността.

 
Първа фетална морфология в първия триместър на бременността
 

Тя се прави за установяване на възможни съществени патологии в плода, както и да се оцени положението на органите на майката. Лекарят прави оценка анатомията на плода, броя на феталните яйца в матката (в последния случай можете да определите дали ще бъдат еднояйчни или разнояйчни близнаци), може да изследва сърцето и съдовете, излизащи от него, да се чуе сърдечния темп и да се направи оценка на подвижността на ембриона.

 

През първия триместър на бременността проучванията на функционалността на щитовидната жлеза на бъдещата майка също са наложителни. Определяне на равнището на TSH и антитела против тиреоидни ензими, т.нар anti-TPO дава опция за диагностициране на лека тиреоидна непълнота и разрешава да се дефинира рискът от тиреоидит след раждане. Недостатъчността на щитовидната жлеза при бременни дами е сериозен фактор за развиването на плода, тя е причина за спонтанни аборти, само че може да бъде и директен фактор, способствуващ за понижаване на интелигентността на детето.

 

В същия интервал на бременността, т.е. до края на 12-та седмица, би трябвало да се направи и проучване на кръвна група, с цел да се удостовери или отхвърли серологичен спор. Серологичен спор поражда, когато майката има кръвна група с Rh (-) фактор, а бащата на детето има кръвна група с Rh (+) фактор. В тази обстановка тялото на майката може да третира детето с Rh (+) кръвна група, наследена от бащата, като „ нахалник “ и може да създаде антитела против тях. Когато се откри серологичен спор и се открият такива антитела против детето в кръвта на майката, с цел да се предотвратят затруднения като тежка анемия и тежка жълтеница при детето, на майката се ползва анти-D имуноглобулин сред 28-та и 34-та седмица от бременност.

 

*публикация
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР