Скованото от стрес от непознатата заплаха COVID-19 народонаселение, през последните

...
Скованото от стрес от непознатата заплаха COVID-19 народонаселение, през последните
Коментари Харесай

Д-р Христо Дамянов: Обезкървяването на здравната система е причината бъдещи пациенти или трупове да нямат нито грам вяра в нея

Скованото от стрес от непознатата опасност COVID-19 народонаселение, през последните месеци е най-удобната цел за злокобни пророчества или дитирамби, чиито създатели комфортно употребяват момента с наложително позиционираната вкъщи пред екраните безвъзмездна аудитория, с цел да се изявяват. От тяхна позиция е разбираемо, в този момент им е паднала благоприятност, другояче в случай че не беше изключителното състояние, няма причина някой да ги забележи.
Прави усещане обаче, че изявяващите се са все лица, добре подплатени финансово и заради това – незастрашени от икономическите последствия от здравната рецесия. Затова имат и време да мислят за себеутвърждаване посредством излагане и налагане на персоналното си или пък на угодното за поръчителите им мнение. Последното обаче нормално се показва като умело такова – мнение от последна инстанция.

Прави усещане също, че тези самобитни пророчества са адресирани към лица или групи лица, чиито права и ползи изявяващите се от екрана или печатните медии по закон би трябвало да пазят, а не да потъпкват или подценяват посредством обществено обругаване или посредством откровеното им игнориране. На този декор се акцентират персонални заслуги и заслуги на властимащи, с което искрено се прикриват съществуващи в здравната ни система недъзи и безхаберие, които сходно на анемия са я обезкървили и обезсилили. Затова и в този момент в изискванията на международна пандемия и национална здравна рецесия (за зараза още няма в действителност учредения да се приказва у нас), пирамидата и тук и в този момент за следващ път е обърната на назад – не здравната ни система да пази хората, а хората да пазят здравната ни система от претоварване.

Нагледен „ образец “, само че с противоположен знак в последните месеци и дни ни дадоха няколко медийно изявяващи се сътрудници, които преди броени дни и в навечерието на един от най-почитаните християнски празници, сутринта на 12 април т.г. ни разсъниха рисково с новината, че всички ние сме скоропостижни претенденти за моргата, както и че „ на открито е цялостно с бъдещи пациенти “ (виж брифинга на Националния щаб от 12.04.2020 г.). След това споделиха от екрана пред онемялата от изненада и уплах аудитория, личните си прочувствени терзания от професионалната им процедура.

Няма спор, живеем в трагични времена и се случват трагични събития в персонален и публичен проект. Но професионалната нравственос е за това, тайната и персоналното пространство на пациента да се опазва, както и да се опазва груповата или социална душeвност на останалото, борещо се за оцеляване народонаселение. А дали същото ще се трансформира в този момент, след 10 дни или просто в миналото в пациент или мъртвец, това никой не може и не следва да се и пробва да предсказва. Не единствено тъй като е аморално и неетично, само че и тъй като е незаконосъобразно, в това число и поради чл.2, ал.1 от Закон за здравето, който споделя, че опазването на здравето на жителите значи поддържане на „ положение на цялостно физическо, психическо и обществено благоденствие “.

На никой от нас – простосмъртните кандидат-пациенти или трупове, не ни е ясно кой и в какво качество ни разсънва заран от националния ефир, дали тези са законни членове на плануванаъа в Националния проект на Република България за подготвеност за грипна пандемия Национална пандемична комисия или са случайно самоизявяващи се лица, посочени от някого? Още повече, че единият от тях е и началник на градската организация на Български лекарски съюз и по силата на Кодекс за професионалната нравственос на лекарите в България, както и на основата на поетия с лекарската клетва публичен ангажимент, е длъжен да опазва както лекарската загадка, по този начин и професионалната нравственос и да въздига в приоритет не персоналните си страсти, а публичното успокоение и благоденствие.

Същият този доктор доктор Асен Меджидиев не се посвени при започване на месец март т.г. да жигосах обществено протестните дейности на групата търсещи отбрана за правата си медицински сестри, охулвайки ги жестоко не пред една социална медия. Арогантното му държание стигна до такава степен, че да упреква тези рискуващи персоналната си сигурност дами, че видиш ли, не били потърсили за подпомагане Българския лекарски съюз. Не че някъде написа, че точно те би трябвало да сезират с казуса си БЛС, а не противоположното – БЛС да се самосезира за проблемите, свързани с труда и заплащането на медицинските сестри, които проблеми не са нито нови, нито незнайни. Интересно какво ли пък щеше да се получи в случай че го бяха потърсили? От персонален опит бих декларирал – нищо!

Аз и мои сътрудници – лекари неведнъж сме се обръщали към БЛС с молби за подпомагане и отбрана съгласно функционалностите и пълномощията, написани, както в чл.5, ал.1, т.1 и т.3 от Закона за съсловните организации на лекарите и лекарите по дентална медицина, по този начин в чл.4, т.1 от Устава на БЛС. Но и до ден сегашен опитите ни за ефикасна отбрана са напразни, по тази причина и към този момент търсим институционална отговорност за това безучастие. Именно този и други такива, като този дейни в медийното ни пространство лекари, ни отхвърлиха дължимо подпомагане. Но пък не пропущат да получават хубавите си заплати от отчислявания от всеки практикуващ доктор членски импорт, заради което и икономическите последствия от здравната рецесия не ги засягат, както не ги засягат и последствията от личния им прочувствен ексхибиционизъм, с който ни заляха от националния ефир.

На фона на това обаче, същите тези, в това число и този представител на БЛС не пропущат да превъзнасят далновидността на ръководещите. Не зная дали е за наслада и горделивост или по-скоро е смехотворно изказването на същото лице от 13 април, т.г. пред Българска национална телевизия, отразено и във Фрогнюз: „ Плавното повишаване на броя на инфектираните защищава системата ни от цайтнот. “. Защо ли? Защото е социална загадка, че здравната ни система от години се намира в непрестанен цайтнот, поради което министерския стол в здравното министерство завоюва печалния приз за „ най-проветривото място “. И тъй като броят на умрелите от неуредиците на здравната ни система онкоболни, лишени от съответна диагностика, палиативна грижа и състрадателно лекуване, отвън интервала на актуалната „ зараза “, надвишава неведнъж броя на умрелите от актуалната „ зараза “ у нас.

И тъй като понастоящем при тази обусловена от всевъзможни забрани и наказания конюнктура, свободният достъп на жители с други здравни недоволства, с изключение на от COVID-19, е задача невъзможна. Именно сбъркаността и обезкървяването на здравната ни система е повода жителите, в случай че ще и да са бъдещи пациенти или трупове, да нямат нито грам религия в нея. И с това не желая ни минимум да омаловажа компетентността и професионализма на сътрудниците си медици. Не, отговорни са единствено ония, които с чиновническа непросветеност доведоха здравната ни система до болнав потрес още доста преди епидемията или пандемията. Виновни са и ония лекари, които са загърбили универсалните полезности на специалността в името на нагаждачеството и себеизтъкването. Такова държание е непрофесионално и не води до приемане на публични или исторически индулгенции.

И защото законовия ангажимент на страната и нейните здравни управляващи е да поддържат жителите си в положение на цялостно физическо, психическо и обществено благоденствие, то запитвам по какъв начин понастоящем страната и здравната ни система дава отговор на това сложно законово условие? Права е психологът доктор Цветеслава Гълъбова, като е декларирала, че: „ Лекарят би трябвало да успокоява, да внушава доверие и умиротворява бурите в душата на болния човек и околните му, да ЛЕКУВА с душа, разум и сърце. “ И че нямаме потребност от безсърдечност от лекари.

Като приканвам Българския лекарски съюз да прояви щедрост посредством даряване за лекарите и медицинските сестри, водещи борбата против COVID-19 от първа линия, най-малко половината от генерирания от членски импорт капитал в размер на към 2 млн. лева

И като се надявам тези лекари от Българския лекарски съюз, които се пробват да ни дават звук в живота, да дадат и персонален образец, откликвайки на апела на СРЗИ с рег. № 14-603/ 14.04.2020 година, с който с получатели лечебните заведения в страната, кмета на Следствен отдел към окръжна прокуратура госпожа Й.Фандъкова и управлението на БЛС, се приканва към доброволчество за пробонабиране на болни или контактни с COVID-19,

От сърце поисквам здраве – физическо и психическо, на всеки мой съгражданин!

Светли празници и по-добри дни!

Д-р Христо Дамянов - шеф на център за " Интегративна медицина “ за Фрог нюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР