Скорошни проучвания показват, че децата в някои развити страни получават

...
Скорошни проучвания показват, че децата в някои развити страни получават
Коментари Харесай

Ето какво се случва, когато ядете предимно свръхпреработени храни в продължение на месец

Скорошни изследвания демонстрират, че децата в някои развити страни получават 2/3 от своите калории от свръхпреработените храни. Това кара експертите да се тормозят от неналичието на проучвания, отдадени на въздействието на сходен хранителен режим върху физиологията. За да запълни тази празнота, английският доктор Крис ван Тулекен решава да премине за интервал от 30 дни на диета, състояща се от 80 % свръхпреработени храни. Резултатът е налице – в тялото и мозъка му настъпват голям брой негативни резултати.

Д-р Ван Тулекен снима своя опит като част от документалния филм на Би Би Си „ С какво храним децата си? “. Той изяснява, че въпреки и на пръв взор консумирането на сходно прекалено количество извънредно модифицирана храна да звучи рисково, „ това е същата диета, на която всяко пето дете във Англия е подложено “. Така да вземем за пример за закуска доктор Ван Тулекен приема пържено пиле с най-различни химикали, в това число мононатриев глутамат. В продължение на месец той се храни с „ хипер-апетитни “ артикули и въпреки и вкусовите му рецептори да остават удовлетворени от този факт, не след дълго тялото му стартира да понася следствията.

Само след няколко дни доктор Ван Тулекен вижда, че се усеща гладен по-често нормално, даже жадува за избрана храна. Нещо повече – запича се.

След 30-ия ден открива, че е наддал с цели 6,5 кг, като 3 от тях са телесни мазнини. На базата на това пресмята, че в случай че продължи да се храни по този метод в продължение на 6 мeсеца, ще качи цели 38 кг.

Индексът на телесната маса на доктор Ван Тулекен също се усилва с 2 индикатора в границите на тези 30 дни. По този метод той влиза в категорията на хората с наднормено тегло. Настъпват и редица притеснителни хормонални проблеми. Така да вземем за пример кръвните проби демонстрират 30-процентно нарастване в „ хормоните на глада “, които управляват желанието ни да се храним, до момента в който „ хормоните на ситостта “, чиято функционалност е тъкмо противоположната, понижават.

Може би най-поразителните и притеснителни промени са регистрирани в мозъка. След като съпоставят изображенията от скенера на мозъка преди и след 30-те дни, лекарите откриват, че диетата е подтиква основаването на нови функционални връзки сред избрани мозъчни райони.

„ Диетата е свързала центровете за заплащане в моя мозък с тези, които управляват държанията, които са повтарящи се, които са автоматизирани. – изяснява доктор Ван Тулекен. – Т.е. яденето на свръхпреработени храни се трансформира в нещо, което мозъкът ми споделя да върша без даже да го желая. “

„ Това е нещо, което можете да видите в човек, измъчен от някаква взаимозависимост “.

Свръхпреработените храни нормално се създават индустриално и съдържат огромен брой химически съставки. Въпреки че не е изцяло ясно по какъв начин тези артикули генерират въпросните негативни резултати, скорошно изследване разкрива, че хората, които ядат най-вече свръхпреработени храни, са склонни да употребяват 500 калории повече дневно от тези, които се хранят с непреработени храни – освен това даже тогава, когато количеството на сол, мазнини и захар и в двете диети е било еднообразно.

Обобщавайки заплахите от предлагането на такава неестествена диета на младежите, Ван Тулекен споделя, че „ терзанието ми е, че детският мозък към момента се развива и е доста по-пластичен от моя, което значи, че измененията евентуално ще бъдат още по-големи “.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР