Скорошни изследвания доказаха, че нашата интелигентност е наследствена по майчина

...
Скорошни изследвания доказаха, че нашата интелигентност е наследствена по майчина
Коментари Харесай

Интелигентността е наследствена по майчина линия

Скорошни проучвания потвърдиха, че нашата просветеност е наследствена по майчина линия. Затова може би е извънредно време да сложим завършек на половите стандарти, които съществуват епохи наред, написа BrightSide.

Оказва се, че 40-60 % от интелигентността е наследствена. Тъй като гените, отговарящи за това, се намират в X хромозомата, шансът детето да наследи умствените качества на майката са доста по-високи.

Изследванията сочат, че бебетата, които са получили спомагателна доза от майчините си гени, развиват малко по-големи глави и по-голям мозък, само че по-малки тела. И противоположното – децата, получили по-голяма доза от бащините си гени, разполагат с по-малък мозък и по-големи тела.

Докато ембрионът пораства, клетките с бащините гени се грижат за нашето оцеляване. Те се натрупват в лимбичната система на мозъка (отговорна за агресивността, глада и секса).

Същевременно откривателите настояват, че бащините кафези не се срещат в церебралния кортекс, в който се развиват по-голяма част от когнитивните функционалности – просветеност, обмисляне, езикови умения и разсъждаване.

Не би трябвало обаче да забравяме, че интелигентността не е 100-процента генетична. Други изследвания демонстрират, че майките играят основна роля в интелектуалното развиване на децата посредством физическия и прочувствения си контакт с тях. Нещо повече – малчуганите, които имат по-здрава и сигурна връзка с майките си, са по-постоянни и показват по-малко фрустрация, когато позволяват сложни проблеми.

Следователно – огромна част от нашата просветеност е и разследване от средата, в която живеем, от стимулацията и личностните характерности.

Интелигентността е способността ни да позволяваме проблеми. Когато се опитваме да намерим решение, нашият мозък работи като едно цяло. Той въвлича разнообразни страсти и задейства други процеси, като да вземем за пример вътрешен глас. Така че от генетична позиция решаването на проблеми е развой, в който взимат присъединяване гените на бащата.

Също по този начин не забравяйте, че интелигентността се нуждае от непрекъснати тренировки. Нашият мозък е мускул, който би трябвало да се подтиква всекидневно – с нови провокации и забавни задания.

Без значение какво споделя генетиката, бащите не би трябвало да се потискат от тези изследвания. Те способстват не по-малко за развиването на детето от майките, като постоянно са отсреща, дават прочувствена поддръжка и са същински модели за държание.

Източник: Мениджър Нюз

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР