Скоро ще се реализира идеята за издаване на синя карта,

Скоро ще се реализира идеята за издаване на синя карта, ...

"Синя карта" ще вкарва лесно у нас чуждестранните специалисти.

Скоро ще се реализира идеята за издаване на „синя карта”, с която бизнесът ще може да наема чуждестранни специалисти по бързата процедура. Това заяви министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова пред журналисти в Пловдив при откриването на форума „Аутсорсинг дестинация България 2015“. По думите ѝ, реализирането на тази идея е най-доброто доказателство за начина, по който държавата и бизнесът могат да си сътрудничат и за това, че когато има разбиране от двете страни, резултатите могат да дойдат бързо и ефективно.

„Надявам се скоро тази идея да бъде реализирана. Това не е толкова лесно. Балансът на обществените настроения създава някои проблеми при реализацията. Става въпрос, че има някои бележки от страна на синдикатите, които не са съгласни с някои от възможностите. Надявам се, че ще постигнем съгласие”, коментира Бъчварова. Според нея общата визия е, че не само трябва да се осигурят условия за бързо наемане на специалисти, но трябва и така да се организира образователната система, че през следващите до десет години да се осигури обучението на високо и професионално ниво на поне 30 000 нови специалисти.

„Това е много голяма задача. Ние сме се захванали с нея, за да можем да изградим критерии и програми, по които да бъдат обучавани младите хора в България, за да могат те да останат тук и да се реализират”, посочи министърът на вътрешните работи. Според нея това ще бъде най-същественият фактор, който ще даде тласък за развитието на индустрията и за икономическото развитие на държавата, за нейното обновяване и прогрес.

Източник: blitz.bg