Скоро 100 000 души в Перник няма да имат никаква

...
Скоро 100 000 души в Перник няма да имат никаква
Коментари Харесай

Атанас Русев: Планът ни за спасение на Перник чака от месец, а скоро 100 000 души няма да имат грам вода

Скоро 100 000 души в Перник няма да имат никаква вода. Не някаква, а никаква. Бедствието е голямо. До тук се стигна с помощта на безхаберието и некомпетентността. Ние предложихме съответен проект за избавление още преди месец. Изгубихме скъпо време, до момента в който се задейства цялата институционална машина. Планът ни включва няколко стадия.

Това сподели пред Фрог нюз пещерният водолаз и избавител в доста интервенции Атанас Русев. Именно той и екипът му са предложили на ръководещите да се зареди бент. „ Студена “ от водите в пещерите. Ето какво още описа той пред екипа ни:

- Г-н Русев, министър председателят Бойко Борисов и министърът на стопанската система Емил Караниколов оповестиха, че е открита вода за Перник от пещерите. Вие работите по проект за спасяването на Перник и по тази причина преди ден се срещнахте с Караниколов. Какво решение се взе и какви за вашите оферти за излизане от рецесията?

Според мен бедственото състояние в Перник трябваше да се разгласи преди месец. Ние имахме създаден спешен проект за деяние във връзка с водната рецесия в града, като преди месец осведомих формалните управляващи за него. Във връзка с това организирах среща в Министерство на регионалното развитие, присъствах и на два експертни съвета. Предложеният избавителен проект за Перник се обсъждаше дълго време във ведомствата и в последна сметка го утвърдиха. След това обаче пристигна казусът по какъв начин да се обезпечи финансирането.

- За каква сума става дума?

Целият проект е под 300 000 лв.. Вчера организирахме среща с министъра на стопанската система Емил Караниколов. Заедно с регионалният шеф ги разведохме на разнообразни места, с цел да им покажем на място защо става дума, за проекта и опциите да се излезе от рецесията.

Почти целият ден прекарахме дружно.

Показах какви са наличните количества вода и какви количества се чакат през идващите месеци при естествени атмосферни условия. Ясно е, че като стегне студа, водата ще намалее.

Истината е, че ние загубихме скъпо време, до момента в който цялата мудна и бавна институционална машина сработи. Ако тази намира се бе състояла преди месец, можеше да не се стигне до рецесия. Имахме действителни шансове да се натрупа вода в пещерите. Междувременно доста други неподходящи неща се случиха.

Един екскаватор отишъл на Врелото преди седмица и разрушил целия извор. Преди това в него се бяха акумулирали доста кубици вода. Тази вода е изтекла бадева.

- Разкажете ни какъв е вашият проект за избавяне на Перник от безводието.

Планът ни има няколко стадия.

Първият стадий бе да отидем на извора Врелото и да премахнем бента, който отклоняваше безусловно непозволено водата към Радомир.

Важно бе да се възвърне истинското оборудване на ВиК-Перник.

Сега сме сигурни, че цялата вода от Врелото постъпва в бент. „ Студена “. За тази първа част от проекта, ни трябваше позволение от „ Басейнова дирекция “. Но за жалост отиде един екскаватор, споделиха, че е на ВиК-то и разруши целия извор. Това стана преди седмица. Заради всичко се промени, тъй като би трябвало да се възвърне цялото оборудване. Идеята е на всички места, където има извор, а в тази ситуация става дума за голям извор –около 200- 300 литра вода в секунда, водата да се насочи към язовира.

- А в какво се състои втората част на избавителния ви проект?

Към бент. „ Студена “ има две уреди, които са част от него - Владайският воден канали Палатерийския воден канал.

Първата част от проекта ни бе да създадем цялостна проверка на Палакарийския канал. Той се намира високо в планината и в действителност задачата му е от един голям водосборен регион на река Палакария, водите да се пренасочват към басейна на река Струма, а оттова да постъпват към язовира. Поне подобен е бил замисъла и реализацията.

Само, че той е дискредитиран на доста места. Нашата цел бе да му създадем оглед, да забележим проблематичните места и да ги отстраним.

Сега сме запушили всички противозаконни отклонения и течове. Ограничили сме ги, само че това е краткотрайно решение, тъй като би трябвало да се направи непрекъснато. Водите, които се изливат в река Струма, не престават километър и половина в губилищата на рекат.

След 15 часа най-много излизат през извора Врелото, който се намира на 500 метра от чашата на язовира. Т. е те постъпват непосредствено в язовира.

Тава е подарък от природата. Нашият проект е подобен, че използваме нашите знания за естествените запаси, без да нарушаваме безусловно нищо, които е естествено.

В нашия избавителен проект използваме познанията си за Палакарийския канал, река Струма и извора Врелото. Трябва да оправим този канал. Да кажем, че в този момент по него минава 50 литра вода в секунда. В момента, в който снегът се стопи, ще стане 200-300 литра в секунда. Ние ще чакаме тази вода на Врелото. Имаме трета част на проекта.

- Какво включва той?

Трябва да използваме ресурсите на различен извор, за който никой не знае. Той не е известен, само че се намира в непосредствена непосредственост до бент. „ Студена “ и водите от този извор естествено се оттичат в язовира. Водата е извънредно чиста, питейна.

Изследвахме я в „ Софийска вода “ и оттова споделиха, че качествата й са страхотни. Този извор е така наречен „ Попов бунар “. Той е като дребния брат-близнак на извора Врелото. Неговият оптимален дебит е 450 литра в секунда. През октомври т. година направихме проучване на извора и опитахме да проникнем в една огромна пещера. Видяхме, че вътре има голямо езеро, което е 70 метра.

Ние източихме 4000 кубика вода, които единствено за час още веднъж се изпълниха.

Там има нещо като под земята воден запас, който можем да използваме. Освен, че до момента в който източваме извора за 10-15 часа, в язовира ще постъпят към 100 литра вода в секунда, ние ще създадем оценка какъв подводен контейнер има в „ Попов бунар “, с цел да се употребява безвредно. Ще стане ясно и какъв е дебита на подземната река, която го подхранва.

Следващият стадий е да създадем едно оборудване вътре в самата пещера. Не откриваме топлата вода, тъй като такива уреди са правили античните хора. На доста места в България има направени сходни уреди от траките и по-късно от римляните.

Целта е да не разрушаваме нищо, а да използваме оптимално наличния воден запас. Разполагаме със статистиката на водата в „ Попов извор “ по какъв начин се е колебаела в годините. Той дренира водите в ниската част на варовиците, където надморската височина надвишава 1000 метра. Всъщност интензивността на този извор стартира още януари, февруари месец.

Стратегията е, че в случай че успеем да прескочим месеците декември и януари, ние през февруари ще имаме дебит от 100 литра в секунда. Подземната река в допълнение ще помогне. Това е като воден контейнер, който през нощта се цялостни, а денем се подава към обитаемото място.

- Как реагира министър Емил Караниколов, откакто чу проекта ви?

С него обиколихме всички места, за които ви загатнах. Показахме му филм от пещерата, в която проникнахме за първи път. Той беше учуден. Каза: „ Изобщо не съм очаквал, че ще видя и ще чуя такова нещо “. Ние имаме информация за това от кое място минават всички води.

През последните 30-години сме събирали тези данни в една обща система. Караниколов бе учуден. Обеща, че ще имаме целият запас, който ни би трябвало, с цел да създадем първичните изследвания. В момента имам убеденост от през вчерашния ден, в най-скоро време ще получим средствата. Ние имаме подготвеност да реагираме незабавно.

- Колко души сте в екипа?

Групата ни е от 10 индивида. На нас ни би трябвало специфична екипировка. Представете си, че ние източваме една голяма вода. В момента, в който една помпа спре, всичко се цялостни мигновено с вода. В същото време ние сме вътре на 30/50/70 и по тази причина има доста опасности. Трябва специфична екипировка за работа, с цел да се подсигурява живота на хората. Температурата пада до минус 10 градуса, има сняг. Става дума за минимални финанси, а не за милиони.

- Екипът ви сега има ли потребност от нещо?

Всичко, което сме правили до момента е с наши средства. Ще дам на министъра прецизен проект на финансовите параметри. Трябва да се съобразим и с времето. Когато стартираме да действаме, това ще е като по време на избавителната акция в пещерата „ Духлата “.

В „ Попов извор “ би трябвало да източим водата и да сложим сензори във вътрешността в пещерата в самите езера. След това се пуска водата да пристигна. Оставяме изчакваме 2-3 денонощия, с цел да се изпълни всичко още веднъж. През това сензорите мерят. След това изпомпваме всичко, изваждаме сензорите и проучваме данните, с цел да забележим водните количества.

След това го вършим оборудването, с цел да може най-ефективно да се употребяват ресурсите. Имаме още два сходни по-малки извора със съхранена вода, която може да се употребява. Третата фаза от проекта ни е за най-краен случай-изворите на Боснек. Там също има съхранени големи количества вода, които сме изследвали. Тяхното изпомпване няма да наруши нищо, там има приток.

По време на проучванията видяхме, че когато „ дръпнем “ тази вода, тя незабавно се възвръща. Първите дъждове, януари и февруари тя незабавно ще се възвърне. Всичко се случва в така наречен наситена зона-където тези пещери са постоянно цялостни с вода.

Важно е водата са се изпуска следено, с цел да не се нарушава естествения баланс. Имаме мнения от разнообразни видни хидрогеолози, че проектът ни е съответен. За това той бе утвърден. Сега в петък подписахме контракт с министерството за 29 900 лв., като предплатено ще ни преведат 10 000 лева-средства, нужни за първичния оглед на Палакарийския воден канал и за други действия, свързани с него.

- Значи вие сте в подготвеност да действате по оферти проект. Остава единствено финансирането, по този начин ли?

Ние работим по този проект повече от месец. Искахме да спрем нерегламентираното отклонение на водите от извор Врелото. На Палакарийския канал също открихме нелегално отклоняване на водите, които води към Ярово. Него го спряхме с прокуратурата и полицията.

Иначе целият канал се употребява. Каква вода да има в него?! Но би трябвало за има спомагателни дейности. До този петък ние нямахме институционална поддръжка, действахме като доброволци. Положението е супер сериозно. На експертната среща в министерството споделиха, че нямат различен проект, с изключение на нашия, който да е съответен.

- Властта се е хвали години наред, че е отпуснала 32 млн. лв. за стената на язовира и за рехабилитация на ВиК мрежата в Перник. Как си обяснавате този абсурд?

Като елементарен жител съм взел участие в доста избавителни интервенции и спешни мероприятия. Давал съм си мнението. Кризата в Перник е невероятна и коства ми се, хората към момента не могат да я осъзнаят. Но доста скоро ще схванат.

По време на злополучие ние не се занимаваме с политика, не търсим кой е отговорен, нито пък желаеме оставки. При злополучие първото, което би трябвало да се направи, е да се излезе от него. В момента бедствието е реалност. Престъпление е ние да споделяме кой какво не е направил. Какво, в случай че има оставки сега?! Какво ще помогне това на бедствието в Перник. Скоро 100 000 индивида там няма да имат никаква вода.

- Това ли е размера на бедствието?

То е голямо, само че формалните управляващи би трябвало да оповестят данните. Хората би трябвало да са наясно какво се чака и какво ще стане в бъдеще.

Журналисти ме питат по какъв начин ще напълните язовира? Този въпрос би трябвало да се зададе на хората, които са могли да създадат нещо преди 6 месеца или една година, да речем. Ние сега сме пред празен язовир, който няма въобще да се изпълни толкоз елементарно и толкоз скоро.

Нашите дейности бяха забавени над 40 дни. Ако всичко бе направено през септември месец, нямаше да се стигне до злополучие. Водите от Врелото са отклонявани повече от 30 години. Същото е и при Палакарийския канал. Някакви хора отишли и си го пробили целия. Владайският канал също е разграбен.

- Е по какъв начин стигнахме до тук?

С безхаберие и непросветеност. И това е години наред.

Природата не е отговорна.

Ресурсите си ги има в планината.

Маловодието е огромно, само че инженерите, проектирали язовира Палакарийския канал, са подсигурили неведнъж, че той няма по какъв начин да остане без вода.

Но неприятното стопанисване и безхаберието ни докара до бедствието. В момента няма никакво значение дали си червен, наследник, зелен. Дали си добър или неприятен човек. Дали си апаш или лъжец. Защото в този момент всички до един сме от страната на губещия.

* Източник: https://frognews.bg/

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР