Скопие. Заместник-помощник държавния секретар на САЩ за Европа и Евразия

...
Скопие. Заместник-помощник държавния секретар на САЩ за Европа и Евразия
Коментари Харесай

„360 степени“ : Габриел Ескобар няма да идва в София, очаква започване на преговорите между РСМ и ЕС възможно най-скоро

Скопие. Заместник-помощник държавния секретар на Съединени американски щати за Европа и Евразия Габриел Ескобар, в изявление за скопския ефирен канал „ 360 степени “ , съобщи, че Вашингтон е в непрекъсната връзка със своите европейски съдружници за деблокирането на европейската интеграция на Република Северна Македония.

В отговор на интереса на публицистите дали от Скопие ще отиде в София, той не изключи опцията в избран миг да посети други елементи от Европа, където има значими въпроси, за които би трябвало да беседва.

„ Бих почнал с посланието, че Северна Македония заслужава да бъде част от Европейския съюз. Вие сте културно, исторически и, все по-интензивно, стопански част от Европа. Трябва да имаш място на масата. Освен това сте приключили някои положителни промени, които ви разрешават да започнете процеса. Работим в тясно съдействие с нашите европейски сътрудници, всички наши европейски сътрудници, с цел да подсигуряваме, че това ще се случи доста бързо. Надявахме се и към момента се надяваме, че можете да започнете междуправителствени конференции тази година. Ако не тази година, то още следващата година. И по този начин, отговорът е – да, ние сме в непрекъсната връзка с всички наши европейски сътрудници по този въпрос “, съобщи Ескобар.

По мотив журналистическия интерес, изразен от външния министър на югозападната ни съседка Буяр Османи - дали отива от Скопие за София, американският посланик сподели в изявлението, че отговорът е - не, само че не изключи, че ще се случи.

„ След Скопие отпътувам за Босна, където ще се организира Конференцията за използване на мира. След това ще отида в Тирана, където ще изпратя още веднъж сигнали за нашата поддръжка за участие в Европейски Съюз и по-късно ще отида в Лондон, с цел да се срещна с новия английски специфичен представител за Западните Балкани, който приканва външните министри на Западните Балкани, с цел да картографират по какъв начин ще действа нашето съдействие в района в бъдеще. Всичко това са образци за позитивно развиване в района. Надяваме се, че районен съд Македония ще бъде пълновръстен сътрудник и ще ни помогне да реализираме прогрес. Не изключвам опцията да посетя други елементи на Европа в някакъв миг, където има значими въпроси за разискване “, сподели Ескобар пред „ 360 градуса “.

Помолен да изясни в допълнение какво е имал поради, когато в изказване, обещано след срещата с министър Буяр Османи, в подтекста на нуждата от започване на договарянията за присъединение допустимо най-скоро, той сподели, че „ приветства готовността на Северна Македония за еластичност “, Ескобар съобщи:

„ Мисля, че поддържаме всяко ваше изпитание да извършите всичко допустимо, с цел да стартирате този развой. Вие направихте промени, изпратихте сигнали, че възнамерявате да извършите всичко належащо и това държавно управление изрази мощна поддръжка, мощна стратегическа визия да бъде член на Европейски Съюз и ние продължаваме да поддържаме това “.

Запитан дали има коментар за „ последните и настоящи вътрешнополитически събития в Северна Македония - оповестената оставка на Зоран Заев от премиерския пост, опитите за събаряне на настоящето държавно управление, договарянията за консолидиране на парламентарното болшинство, Ескобар отговори:

„ Партньорството ни със Северна Македония е с нейните жители и институции. Затова се надяваме, че идващото държавно управление, като това, ще успее да резервира мощен пронатовски ангажимент и мощен евроатлантически фокус. Надяваме се, че всяко държавно управление ще има подобен ангажимент и до момента в който това е по този начин, то ще има нашата поддръжка “, съобщи той.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР