Скопие/Вашингтон. Министър-председателят на Република Северна Македония Зоран Заев получи писмо

...
Скопие/Вашингтон. Министър-председателят на Република Северна Македония Зоран Заев получи писмо
Коментари Харесай

„Сител“ : Доналд Тръмп изпрати писмо на македонския премиер: „Договорът от Преспа е най-историческото постижение на Балканите след Дейтънското споразумение“

Скопие/Вашингтон. Министър-председателят на Република Северна Македония Зоран Заев получи писмо от президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп, в което се акцентира, че „ Договорът от Преспа е най-историческото достижение на Балканите след Дейтънското съглашение “. Скопският ефирен канал „ Сител “ привежда цялостния текст на писмото, което водачът на Белия дом е изпратил до премиера на югозападната ни съседка:

„ Уважаеми Г-н министър председател

От името на американския народ Ви приветствам за утвърждението и използването на Договора от Преспа. Това е най-историческото достижение на Балканите след Дейтънското съглашение и свидетелства за Вашето самоуверено водачество. Чрез напъните Ви с министър-председателя (на Гърция Алексис) Ципрас сте обезпечили по-стабилно и проспериращо бъдеще освен за двете страни, само че и за целия район. Вашата страна в този момент ще заеме мястото, което й принадлежи в Северноатлантическия съюз като Република Северна Македония.
Надявам се, че Договорът от Преспа ще послужи като ентусиазъм за други страни в района. Той акцентира същинската истина, че с политическа храброст и дарба да се фокусираме върху дълготрайните изгоди спрямо краткосрочните опасности, водачите могат да вършат сложни взаимни отстъпки, които са нужни, с цел да насочат своите страни по пътя към по-светло бъдеще.
Още един път ви приветствам за водачеството и уговорката за привършване на този развой, от договарянията и ратификацията до неговото цялостно използване. Северна Македония е огромен сътрудник на Съединени американски щати. Радваме се, че ще можем да Ви посрещнем като наш 30-ти съдружник в НАТО и да продължим взаимната си работа, с цел да осигурим мир и разцвет в Западните Балкани.

Сърдечни поздрави,
Доналд Тръмп “

Превод и редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР