Скопие. В Македония са в очакване на началото на преговорите

...
Скопие. В Македония са в очакване на началото на преговорите
Коментари Харесай

Радио „Свободна Европа“ : Водят ли се тайни преговори за мнозинство в парламента?

Скопие. В Македония са в очакване на началото на договарянията сред ръководещи и съпротива за събиране на парламентарно болшинство от две трети, с цел да бъде одобрена смяната на името на страната в Конституцията. В продължение на целия ден обаче по този начин и не обявена информация за стартирането им, означават от локалната редакция на Радио „ Свободна Европа “ в публикация, озаглавена „ Има ли секрети договаряния за болшинство в Народното събрание? “
От ВМРО-ДПМНЕ чакат покана за среща, откакто министър председателят Зоран Заев разгласи, че стартират договаряния за квалифицирано болшинство за конституционните промени. Но от опозиционната партия, цитирайки на резултатите от референдума, настояват, че волята на жителите на Македония е името на страната да не се трансформира.
В късия период до 10 дни, избран от държавното управление като основен за обезпечаването на квалифицирано болшинство (в противоположен случай ще бъдат проведени предварителни избори идващия месец), партиите не разкриват доста детайлности за възможни договаряния.
От СДСМ обявиха, че договарянията за обезпечаване на болшинство от две трети в Народното събрание за конституционните промени могат да се водят и с депутати, а в случай че има потребност - и с водача на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски. Началото на договарянията разгласи министър председателят Зоран Заев, а вицепремиерът Радмила Шекеринска посочи, че идващите седем до 10 дни ще бъдат решаващи за страната.
Сега има нерешителност в изявленията на представителите както на ръководещото болшинство, по този начин и на опозицията. Първите споделят, че желаят да дадат време на процеса на договаряния с опозицията за промени в Конституцията, а от опозицията чакат публична покана за среща, само че в същото време отхвърлят опцията да поддържат измененията в Основния закон.

Брой на депутатите

На въпрос дали биха взели участие в договарянията за конституционните промени, представителят на ВМРО-ДПМНЕ Димче Арсовски отговори, че това е питане в жанр „ какво би било, в случай че би било ".
„ Засега няма никакви договаряния, а резултатът от референдума демонстрира ясно волята на жителите да няма никакви конституционни промени във връзка с съглашението, подписано с Република Гърция ", съобщи Арсовски за Радио „ Свободна Европа “.
В изявление за „ Алфа ТВ “ Християн Мицкоски акцентира, че парламентарната група на ВМРО-ДПМНЕ е монолитна. Но измежду 42-мата депутати от опозиционната партия имаше друго позициониране и към самия референдум. Така да вземем за пример бе оповестена фотография от координатора на парламентарната група Драган Данев, на която гласоподава. Твърди се, че фотографията е от деня на осъществяване на референдума. Подобна обстановка се повтори и в самото партийно управление - Мицкоски сподели, че ще се въздържи от гласоподаване, а негов заместител в партията, вицепредседателят Митко Янчев, се разноски до изборната секция.
Правителството има 71 депутати, а за конституционните промени се нуждае от още минимум девет гласа.
Кои са другите членове на Парламента:
ВМРО-ДПМНЕ има 42 депутати, Социалистическата партия на Македония - трима, Демократическата партия на сърбите в Македония един, ГРОМ и АВАЗ – по един. Несигурна остава и поддръжката на Ферид Мухич, който стана народен представител от листата на СДСМ, само че до момента към този момент няколко пъти е дал своя вот по друг метод от този на неговата група.

Международната общественост се стреми към продължение на процеса

И до момента в който в Народното събрание не престават изчисленията за вота, за западните политици наподобява няма алтернатива, че би трябвало да се продължи с използването на Договора от Преспа посредством прокарването на конституционните промени. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск посредством взаимно изказване решиха, че в този момент всичко е в ръцете на политиците в Скопие, които би трябвало да изберат пътя напред.
„ Решенията, които ще одобряват в идващите дни и седмици, ще дефинират ориста на страната и народа за доста генерации. Насърчаваме ги да сграбчат тази историческа опция ", бе апелът на двамата дипломати.
За разлика от тях обаче, водачът ВМРО-ДПМНЕ Мицкоски счита, че с процеса за по-нататъшното използване на съглашението с Гърция е свършено след референдума. Президентът на Македония Георги Иванов съобщи, че народът ясно е изразил несъгласието си с прибързани и нездравословни решения, взети без авансово реализиран народен консенсус. Той добави, че решението на жителите задължава политиците, и че Народното събрание в Скопие би трябвало да почете това. Иванов добави, че чака от ръководещото болшинство да поеме отговорност за несполучливия референдум.

Превод и редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР