Скопие. С поредното вето от страна на България за Република

...
Скопие. С поредното вето от страна на България за Република
Коментари Харесай

„Нова Македония“ : До кога ще мълчи Брюксел за „фашистките изблици на България“?

Скопие. С следващото несъгласие от страна на България за Република Северна Македония (РСМ) и, което продължава да блокира започването на договаряния за присъединение на Скопие с Европейския съюз, а висши български чиновници продължиха и ускориха речта на омразата и националистическите изказвания с открити териториални искания към (Северна) Македония, написа Митко Йовановски на страниците на скопския вестник “Нова Македония “ в материал, показан без редакторска интервенция.

Най-краен в изразяването на антимакедонски възгледи е българският евродепутат Ангел Джамбазки, който сподели, че " Македония е България, втората българска страна на Балканите ", в реакцията си към новия български министър председател Кирил Петков, след изказванията му за нов метод в връзките с Македония. Негативните настройки към съществуването на македонската страна и народ са континуум в българската външна политика, само че обезпокоително е, че последните офанзиви не срещат никакво наказание даже от така наречен прогресивно държавно управление на новоизбрания български министър-председател Кирил Петков, нито на Европейския съюз, чийто член е България.

Нещо повече, всичко това се случва при започване на новия мандат на новото българско държавно управление и по същото време, когато българският президент Румен Радев като „ счупено стъкло “ изкривява тезите и повтаря хипотетичното битие на език на омразата от македонска страна! Нямаше остра реакция и наказание от страна на македонските управляващи и институции за последния националистически изблик на българския евродепутат. Но такива спорни, антиевропейски и даже фашистки тези на българските политици са изобилствали в предишното. По-рано Каракачанов се закани да изпрати боен полк в Македония, по тази причина имаше изказвания от български политици, че Охрид е български град и така нататък Няма завършек на българските мъглявини, измислици, изнудвания и закани против Македония, въпросът е единствено за какво Европа към момента търпи това. Противно на инерцията на Съюза, справедливата интернационална общност сочеше с пръст България, за образец от публикации във авторитетния немски вестник Frankfurter Allmein Zeitung, в които България беше остро подложена на критика за нейната антиевропейска и антицивилизационна политика по отношение на (Северна) Македония.

Зоран Иванов, публицист и политически анализатор, счита, че последните известия, които идват от България, няма да облекчат връзките сред двете страни в идващия шестмесечен преговорен интервал, в който, несъмнено, РСМ е в неподходяща неинтеграционна обстановка.

„ Той, Джамбазки, не заслужава да се загатва, камо ли да се разяснява. Той е маргинален и в Европейския парламент. Арлекинът на Каракачанов. При тези сегашни условия тежат две точки: изказването на българския президент Радев в Брюксел, съгласно което европейските му сътрудници най-сетне са разбрали тематиката за разногласието с Македония, и второто, шестмесечният проект на премиера Петков за разрешаване на разногласието. Нито едно от тези изказвания няма да облекчи връзките сред двете страни, в които, несъмнено, страната ни е в неподходяща неинтеграционна обстановка. Напротив. Първо Радев блъфира, че е бил " свестен ", откакто наложи тематиката за историята пред Европа. Това е доста хлъзгав надолнище за ксенофобската българска политика от десетилетие и даже за българското общество, където човешките права са на допустимо най-ниското европейско равнище и това е добре известно на европейците и където и да е, ще стане техният отворен вътрешен проблем, “ споделя Иванов, който е добре осведомен с политическата обстановка в България.

Провокациите за несъществуването на македонския народ идват от съвсем всички политически партии в България. Сред тях се открои партията ВМРО-БНД на някогашния вицепремиер и министър на защитата Красимир Каракачанов, която популяризира абсурден избирателен клип, в който се демонстрират картини от Скопие и Охрид, който той назова български град. В едно видео даже се акцентира, че Македония е българска. Красимир Каракачанов е някогашен министър на защитата и вицепремиер в държавното управление на Бойко Борисов, по време на чийто мандат беше подписан Договорът за добросъседство през 2017 година Това обаче не пречи на българската страна да чете това съглашение едностранно и националистически, което се отнася и до обстоятелството, че никоя от страните не би трябвало да подхваща, предизвиква и поддържа дейности, ориентирани против другата страна, които са от неприятелски темперамент, както и че договарящите се страни нямат и няма да демонстрират териториални искания една към друга. Но България жестоко нарушава съглашението през последния интервал и от позиция на мощ като член на Съюза работи империалистически, хегемонистично, с открити закани и териториални искания към Македония.

Въпреки това няма реакции на наказание от новото българско държавно управление, както и от Европейски Съюз, от чиито институции взе участие и дава изказвания на един български евродепутат, който демонстрира открити териториални искания към прилежаща европейска страна!

Това държание на България и Европейския съюз съгласно Зоран Иванов е обвързвано с „ проекта на премиера Петков с оферти за нови тематични междудържавни комисии и обезпокоителен шестмесечен период, който той постанова, който мирише на класическа режисура “.

„ Първо, към този момент има комисия. Второ, новите комисии са с нерешителен завършек и още по-несигурни периоди за някои съглашения. И трето, в случай че спекулираме малко, шестмесечното френско председателство на Европейски Съюз ще стартира на 1 януари. Според Петков би трябвало да завърши времето на френския мандат и дотогава няма да се взема решение нищо сред България и С. Македония. Просто казано, дано отново да ни залъжат и Франция да се грижи за нас в допълнение. Подозренията не са от в този момент, а от доста време, че България не е сама с нас в тази игра на Европейски Съюз и че има сърдечна поддръжка не от някаква загадка, а от все по-видима подземна европейска дипломация. Особено от някои обичайно забъркани мощни вълци на Балканите, които към момента разклащат Съюза. Следователно, в случай че по време на френското председателство страната ни не стартира договаряния със Съюза по най-практичния метод и по всички открити процедури, овълчилата се Франция ще покаже изцяло настоящия си, само че и исторически темперамент във връзка с Македония и македонците. А за останалите си личеше, че в Европейски Съюз са единствено аудитория, “смята Иванов.

За разлика от македонското Министерство на външните работи, което заобикаля или реагира със забавяне на речта на омразата и заканите от страна на български политици, публична София постоянно се изявява, даже и за най-баналните неща или изявления на скопските политици, а по-късно го употребява пред европейските водачи., като „ мотив ” за хипотетичното „ редовно нарушение на правата на жители от български генезис, живеещи в Македония ”.

В това отношение освен една демократична Европа, само че и македонската дипломация и политически водачи би трябвало да се разсънят и да приказват ясно и високо и да осъдят всички тези брутални прояви на български политици, които са освен противозаконни, само че и антиевропейски и антицивилизационни.

Превод: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР