Скопие. През последните години интересът към получаването на български паспорт

...
Скопие. През последните години интересът към получаването на български паспорт
Коментари Харесай

„Фокус“ : Интересът на гражданите на Македония към получаването на български паспорт ще намалее след повишаване на заплатите

Скопие. През последните години ползата към приемането на български паспорт измежду жителите на Македония набъбна, само че тази обстановка ще се промени, когато заплатите в страната бъдат увеличени, разяснява скопското електронно издание „ Фокус “.
Според медиатор към 70% от жителите одобряват български паспорти за намиране на работа в страните от Европейски Съюз, а 30% - с цел да се реалокират да живеят в страните от Общността.
„ Чака се сред две и две и половина години, само че в този момент можем да ускорим процедурата за пет до седем месеца, несъмнено, с доплащане. За критериите - би трябвало да сте македонски жител, да предоставите смъртен акт на човек, роден преди 1920 година, дядо, прародител, и копие от македонски паспорт. Това е началото, а по-късно се нуждаем от удостоверение за съдимост, здравно удостоверение. Произходът изследваме ние “, изяснява източникът.
Според медиатора броят на македонските жители, които имат български паспорт, е сред 50-60 хиляди души. За приемането му са нужни към 400 евро, както и пари за някои съпътстващи разноски като пътешестване до София да вземем за пример.
В Македония има хора, които към този момент двадесет години посредничат на жителите за приемането на български паспорти. Но с цел да бъде обърната наклонността, стандартът на живот в Македония би трябвало да бъде усъвършенстван, безапелационен е източникът на изданието.
„ Стандартът би трябвало да е по-висок. Основните заплати би трябвало да бъдат увеличени. Да приемем, да вземем за пример, че чисто се получават 18 хиляди денара (над 570 лева). Всички бягат от работа ", прибавя събеседникът.
Посредникът твърди, че преди всичко македонците мислят за съществуването си и по-малко за това дали паспортът им е български или македонски.

Превод и редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР