Скопие. Получилият по-рано през деня мандат за съставяне на новото

...
Скопие. Получилият по-рано през деня мандат за съставяне на новото
Коментари Харесай

Димитър Ковачевски: Ще възстановим доверието на гражданите в политиката и институциите

Скопие. Получилият по-рано денем мандат за сформиране на новото държавно управление в Скопие Димитър Ковачевски увери, че ще работи за възобновяване на доверието на жителите в политиката и институциите, написа електронното издание на македонския вестник „ Слободен щемпел “ .

„ Това изисква дейно, почтено и отговорно ръководство, което ще бъде характерност на екипа, който ще образувам като министър-председател. Моят персонален ангажимент е да върна доверието на жителите в политиката и институциите. Всички би трябвало да работим дружно за самостоятелни институции и заслужено общество, в случай че желаеме тези, на които служим, да ни се доверяват “, сподели Ковачевски.

„ От през днешния ден стартирам да образувам нов екип от хора, които би трябвало да отговорят на сериозните провокации, които ни чакат от началото на идната година. Новото държавно управление ще има ясна цел – да обезпечи сигурност, по-добър живот и ярко бъдеще на нашите жители. Личният ми ангажимент е да върна доверието на жителите в политиката и институциите “, сподели водачът на СДСМ и претендент за министър председател Димитър Ковачевски, откакто президентът Стево Пендаровски му връчи мандата за сформиране на ново държавно управление.

Пендаровски сподели, че дава мандата на Ковачевски в сходство с чл.84, ал.1 от Конституцията и след уведомлението за предлагането за министър председател, импортирано от СДСМ и подкрепено от обединението, които дружно имат плануваното в Основния закон болшинство.

„ За мен е огромна чест и отговорност - мандатът, даден от президента Пендаровски за сформиране на ново държавно управление. Живеем в бурни времена, времена на рецесия и неустановеност. Изправени сме пред проблеми, които спъват напредъка на страната и постигането на стратегическите цели. Такива времена изискват постоянни, виновни и смели хора, които да поемат отговорност, да се изправят и преодоляват всички трудности, с цел да защитят и да се грижат за жителите “, акцентира Ковачевски.

Той добави, че новото държавно управление ще се концентрира върху икономическото развиване на страната и финансовата поддръжка за фамилиите. Ковачевски бе безапелационен, че не трябва да бъдат допускани политически разделения и безкрайни разногласия, които нанасят огромни вреди на създаването и реализирането на планове и промени, нужни за по-добър живот на всички. Кандидатът за министър-председател се разгласи за превъзмогване на разликите и бързо сливане в определянето на цели, с цел да продължи страната бързо напред.

Въпреки че публично Ковачевски съобщи, че занапред стартира договарянията за състава на новото държавно управление, импровизирано вицепремиерът по икономическите въпроси Фатмир Битичи ще резервира поста си в новия държавен кабинет. Очаква се министърът на правораздаването Боян Маричич да остане и в новото държавно управление, само че като вицепремиер по европейската интеграция.

Според информацията Оливер Спасовски желае да продължи да ръководи Министерство на вътрешните работи, както и Люпчо Николовски, който от вицепремиер за битка с корупцията ще бъде назначен за подобен в региона на земеделието или защитата. На разположение на Ковачевски е и министърът на превоза Благой Бочварски. Саня Лукаревска се загатва като вицепремиер по битка с корупцията.

След приемане на мандата стартира да тече конституционният период от 20 дни, в който Ковачевски като нов министър-председател би трябвало да внесе в Народното събрание новата държавна стратегия и да разгласи състава на новото държавно управление.

Номинираният за министър-председател към този момент разгласи, че възнамерява препоръчаният състав на държавното управление да бъде импортиран на 11 януари, след което би трябвало да бъде планувана сесията за гласуването на кабинета. Според известията новото държавно управление би трябвало да бъде определено до 18 януари.

Превод и редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР