Скопие. Макар още след първия тур на изборите за местна

...
Скопие. Макар още след първия тур на изборите за местна
Коментари Харесай

Разпределението на силите в албанския политически блок след втория тур на изборите за местна власт в Македония

Скопие. Макар още след първия тур на изборите за локална власт в Македония да стана повече от ясно, че картата на локалната власт в страната към този момент не е същата, гласуването от 15 октомври не внесе по-голяма изясненост към разпределението на силите в албанския политически блок. В огромни общини с преобладаващо албанско население като Тетово, Гостивар и Струга, където имаше и огромен брой претенденти, новите кметове бяха определени на втория кръг на изборите за локална власт в Македония.
Първият тур за локална власт сподели, че „ Алианс за албанците “ на Зиядин Села е единствената партия от албанския политически блок, която съумя да притегли повече гласоподаватели спрямо парламентарните избори от декември 2016 година Съгласно показаните данни, „ Алианс за албанците “ получи поддръжката на 13 хиляди повече гласоподаватели, само че все пак партията не завоюва нито един кметски мандат. Експертите дефинираха БЕСА като огромния губещ измежду албанските партии, откакто стана ясно, че спрямо предходните избори за парламент губи осем хиляди гласа. „ Демократичен съюз за интеграция " (ДСИ) на Али Ахмети завоюва в първия кръг при гласуването за кметове в Кичево и още няколко по-малки общини, до момента в който във всички други региони с преобладаващо албанско население води борба във втория кръг.

Според предварителните резултати, оповестени от ДИК в първите часове след изборите, във втория тур от гласуването СДСМ печелят 17 общини, ВМРО-ДПМНЕ в две, " Демократичен съюз за интеграция " (ДСИ) в шест, " Алианс за албанците " в три, придвижването Беса в една, ДПА в една. Кметски мандат печели и един от общо двамата самостоятелни претенденти. ДСИ на Али Ахмети печелят в Чаир, Сарай, Дебър, Долнени, Липково и Теарце. " Алианс за албанците " в Гостивар, Боговине и Врапчиште, БЕСА в Желино, ДПА в Студеничани.

Бастионът на албанците – Тетово, остана без победител в първия тур на локалните избори. Според първичните резултати във втория кръг води досегашният кмет Теута Арифи (ДСИ), който премери сили с претендента на БЕСА Билал Касами. Председателят на ДСИ Али Ахмети разгласи успеха на партията и в Чаир, Дебър, Сарай, Липково, Долнени и Теарце. След края на изборния ден Ахмети благодари на всички жители, които са дали своят вот за партията му, както и на кандидат-кметовете, които са извоювали успехите.
Кандидатите на ДСИ и „ Алианс за албанците “ – досегашният кмет Невзат Бейта и македонският министър на опазването на здравето - Арбен Таравари, се бориха за мандат в Гостивар. В първия тур остарелият кмет съумя да реализира нежна преднина от едвам 400 гласа пред претендента на „ Алианс за албанците “, само че съгласно предварителните резултати на ДИК, във втория тур победител е Таравари. Лидерът на " Алианс за албанците " доктор Зиядин Села, претендент за кметския мандат в Струга, имаше преднина след първия тур, само че в неделя отстъпи в борбата с претендента на ДСИ Рамиз Мерко. Освен в Гостивар, партията на Села разгласи победи в Боговине и Врачище.
След края на изборния ден водачът на " Алианс за албанците " съобщи, че не признава резултатите на втория тур на изборите за места власт в Македония, потвърждавайки, чт са налице нарушавания като подкупване и изнудване на гласоподаватели, осъществени от партийни деятели и полицията на " правовата страна ".
" Не признаваме този резултат ", съобщи Села след края на гласуването, като разгласи, че ще бъдат импортирани тъжби до Държавната изборна комисия (ДИК). Съгласно думите му, СДСМ на премиера Зоран Заев, е задълбочил още повече разделянето сред етническите общности в Струга.
" Като се има поради, че демокрацията е волята на болшинството, а болшинството в Струга е на албанското население, във всички албански села 100 % и измежду албанския електорат имаме победи на ДСИ с резултат от два на един. Сега остава той да даде отговор. Ние не сме изгубили изборите. Напротив, в случай че някой е желал да удари върху моята легитимност като ръководител на " Алианс на албанците ", то той ме направи още по-силен. Али Ахмети, очаквам те на парламентарни избори ", означи Села.
Редакция: Тереза Герова

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР