Скопие и София трябва да намерят решение на отворените въпроси

...
Скопие и София трябва да намерят решение на отворените въпроси
Коментари Харесай

Ковачевски: Франция се опитва да съдейства в преговорите със София, но няма конкетно предложение

Скопие и София би трябвало да намерят решение на отворените въпроси и когато това се случи, то ще бъде споделено с обществеността. Франция като ръководител на Европейски Съюз спомага за диалозите сред двете страни, само че няма съответно предложение на масата, сподели в Пробищип министър председателят Димитър Ковачевски, представен от МИА.

" Първо, п рез последните 30 дни се спекулираше, че има решение и че някой го крие . Непрекъснато отговарях, че диалозите по отворените политически въпроси сред Република България и страната ни се водят на равнище Министерство на външните работи и този уикенд се уверихме, че диалозите в действителност се водят на равнище Министерство на външните работи. Първо бяха на равнище специалисти, а в този момент са на равнище външни министри. И всякога споделях, че сега, в който има решение, което е задоволително и за двете страни, което се основава на европейски полезности, което резервира достолепието на политиците, институциите и всички жители на двете страни и което ще бъде задоволително и за двете страни, може да бъдат споделени с институциите " , сподели Ковачевски в отговор на журналистически въпрос.

За това дали ще има нова среща след вчерашните диалози сред външните министри на Северна Македония и България Буяр Османи и Теодора Генчовска и " какво съдържа френското предложение ", Ковачевски акцентира, че такова предложение от Франция няма.

" Франция ръководи Европейски Съюз и виждам уговорката на председателстващия Европейски Съюз, на президента на Франция и е обикновено френското външно министерство да слагат този въпрос нагоре в дневния ред на френското председателство на Европейски Съюз. В рамките на своите пълномощия и потенциал те спомагат за улеснение на договарянията сред Република България и Република Северна Македония, само че на масата няма съответно предложение , което да споделя това е предлагането, тъй като въпреки всичко би трябвало ние да намерим решение като съседи, което ще бъде в действителност основа, с цел да можем да построяваме добросъседски връзки и да съставлява основата за провеждането на първата интернационална конференция за страната ни с Европейски Съюз, сподели Ковачевски след посещаване на фабрика " Таб Мак " в Пробищип.

На въпрос дали остава в действие възбраната за полети на съветски самолети над страната в подтекста на отхвърли да се употребява въздушното пространство за полета на съветския външен министър Сергей Лавров до Белград, министър председателят сподели, че този полет не се третира по-различно , като остава възбраната, въведена в сходство с решенията на НАТО и на външната политика на Европейски Съюз.

" Взехме решение да забраним на съветските самолетни компании да летят над територията на страната ни. Ние сме член на НАТО, което значи, че решенията, взети в НАТО, са и наши решения и имаме изцяло съобразена външна политика с политиката на Европейски Съюз. По отношение на съответния полет няма друго отнасяне във връзка с взетото решение, което е в действие и което остава в действие. По отношение на съответния полет няма никакво друго отнасяне ", добави министър председателят на районен съд Македония.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР