Скопие/Будапеща. Македонската онлайн медия МКД прави обзор на унгарските медии,

...
Скопие/Будапеща. Македонската онлайн медия МКД прави обзор на унгарските медии,
Коментари Харесай

МКД: Унгарските медии: Спор около кандидатстватането на Груевски за убежище

Скопие/Будапеща. Македонската онлайн медия МКД прави преглед на унгарските медии, които са разгласили информация за случая Груевски:
„ 24.ху " : Груевски евентуално е влезнал в Унгария с автомобил от Сърбия, най-вероятно благодарение на сръбските управляващи. Това сигурно е било и със знанието на унгарските гранични служби, защото е малко евентуално някой от неговия сан да премине неусетно през границата, защото и от двете страни са ситуирани мощни гранични полицейски сили. Знае се, че е пристигнал в Будапеща в петък и е преспал в петзвезден хотел “.
По мотив на настояването за политическо леговище, унгарските медии означават, че като човек, който идва от страна, оценена като безвредна, той няма право да кандидатства за него в страна от Европейски Съюз. Те обаче акцентират, че за Груевски може да се направи изключение и напомнят, че държавното управление в Будапеща към този момент удостовери откриването на процедура по този въпрос. Тя трае към 60 дни, само че в изключителни случаи може да е ускорена и до 15 дни. По закон лицето, което желае леговище, би трябвало да чака излизането на формалното решение в директната зона. Случаят „ Груевски “ обаче е друг, отбелязва унгарският уебсайт „ 24.ху “.
" Хунгаритудей.ху " : Експертът по въпросите за право на леговище Марта Падави изяснява, че при естествени условия не е допустимо македонски жител, който бяга за осъществяване на влезнала в действие присъда против него, и против който не се води политическо гонене, да получи леговище в Унгария, защото идва от страна, която е оценена като безвредна.
Унгарските медии припомнят, че с бягството си в Унгария Груевски е сложил Орбан в неуместна обстановка. Унгарският министър председател е бил изправен пред избора дали да съблюдава европейските правила или да пази Груевски, към който Москва показва нескрити благосклонности. Те пишат също, че в отсъствието на публични реакции има западни политици, които в обществените мрежи показват своя позиция по проблема „ Груевски в Унгария “.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР