Скок на цената на нивите във Видинско отчитат от Българската

...
Скок на цената на нивите във Видинско отчитат от Българската
Коментари Харесай

Поскъпнаха нивите  в Северозапада

Скок на цената на нивите във Видинско регистрират от Българската асоциация на притежателите на аграрни земи /БАСЗЗ/. Там има покупко-продажби на цени сред 950 и 1200 лв. за декар. А в села край Дунава равнищата стигат 1300-1400 лева за дка, скъпи са и терените в Златия, заяви Стайко Стайков, ръководител на БАСЗЗ. По думите му, Видин се изравнява по цени с Монтана и Враца, където качеството на земята е доста положително. Като една от аргументите за повишаването Стайков уточни положителната годишна продукция от царевица през предходната година. Земята там се обработва от огромни сдружения, а конкуренцията е огромна. Купува се всичко, което се появи на пазара, уточни Стайков.

По данни на Асоциацията, през 2018 година цените на земите са траяли да порастват. Отчита се растеж от 5% приблизително за страната по отношение на 2017 година
Поскъпването на земеделските земи с 5% по никакъв начин не е малко за пазар, който е постоянен, разяснява Стайко Стайков и акцентира, че този % надвишава инфлацията за предходната година, която по данни на Националния статистически институт е 2.7%.

Прогнозите за 2019 година са, че пазарът ще следва растежа на инфлацията и ще върви нагоре, уточни още Стайко Стайков. Според него повода е увеличението на броя на ползвателите, а също и поради обстоятелството, че предлаганата на пазара земя не е чак толкоз доста.

Очаквано през 2018 година най-високи са били цените на земята в Добричко, като са се движели приблизително към 2 000 лева - сред 1550 и 2 700 лева за дка. Сделки там обаче рядко се случват. Следващият район е Силистра - там най-високата цена е 1600 лева за декар, а най-ниската - 1350 лева На трето място по високи цени са Варна, Русе, Плевен, Шумен, Разград, където при покупка на земя оптималната цена е била 1300 лева за декар. На най-ниски цени земята се е търгувала в Габрово и Кърджали – 400 лева за декар, а в Пернишко – 500-800 лв. за дка.
Ниски са равнищата и в Хасковско – 600-850 лв. за дка. Основната причина за евтините ниви в Тракия е, че парцелите там са доста разпокъсани, което основава компликации при обработването. На опашката е също Петрич. 

При рентите още веднъж най-високи са позициите на Добричко – сред 80 и 120 лв. за дка. Ниски са рентите в Софийско и Кърджалийско - сред 25 и 40 лв..

Чуждите вложители през последната година все по-често продават закупените парцели, уточни Стайков. Според него главният проблем 
който подтиска пазара на земя, е несигурността във връзка с законодателството - Законът за земята е попряван към 60 пъти. Има неизясненост и във връзка с земеделската политика след 2020 година
Въпреки уедряването на земите в някои региони, множеството терени са мощно разпокъсани. Средният размер на земеделските земи в Северна България е 5 дка, а в Южна - 8 дка, демонстрират данни на асоциацията. Особено комплицирани са покупко-продажбите, при които за земята има доста наследници - тогава те могат да се точат с години.
Според Стайков таваните в новата ОСП няма да накарат арендаторите да освободят земята. За доста хора, които не я обработват пък тя е инвестиция. Земята е 500 пъти по-доходоносна от депозитите, показаха специалисти от БАСЗЗ. 

Оттам показаха, че цените на нивите в Румъния са съпоставими с тези у нас, само че единствено на местата, където има кадастър. В множеството случаи обаче подобен няма и хората не си знаят парцелите. Там има и доста български вложители, които се възползват от ниските ренти - до неотдавна те са били 5-10 евро на декар, а в този момент са към 20 евро. 
Румъния обаче ни изпреварва с напояването, което е огромен проблем за родното земеделие. В предишното са се напоявали 18 млн. декара, а в този момент -под 1 млн., и то в доста от случаите - незаконно. 

Да се сътвори Национална поземлена банка, която да бъде деен участник в процесите по определяне и поддържане на консолидирани аграрни територии, оферират още от БАСЗЗ. По този метод ще се ръководят дейно земеделските земи и ще се притеглят вложения в селскостопанските браншове. Банката ще бъде деен участник в осъществяването на селскостопанската политика на страната за стабилно развиване на поземлените връзки и ще засилва пазара на аграрни земи, считат от асоциацията.
 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР