Скиопие/София. Смесената българско-македонска комисия по исторически и образователни въпроси днес

...
Скиопие/София. Смесената българско-македонска комисия по исторически и образователни въпроси днес
Коментари Харесай

„Слободен печат“ : Ще се проведе заседание на смесената историческа комисия

Скиопие/София. Смесената българско-македонска комисия по исторически и просветителни въпроси през днешния ден и на следващия ден ще организира 16-то си съвещание в онлайн формат, написа скопският вестник “Слободен щемпел “ .

На предходната среща, която се организира в избирателен интервал и в двете страни – В Република Северна Македония сред двата тура на локалните избори и в България по време на акцията за президентските и предварителните парламентарни избори, не бяха признати решения и рекомендации.

Членовете на комисията от македонска страна осведомиха тогава Македонската осведомителна организация (МИА), че не са одобрявани решения и рекомендации заради " изключителния метод на сътрудниците от София и настояването им да наложат своя взор към предишното ".

Преди днешното съвещание на Комисията българският съпредседател Ангел Димитров сподели, че ще разискват " това, което е обсъждано пет следващи съвещания ".

„ Заседнали сме в 10-11 век - края на Първото българско царство, времето на цар Самуил и неговите наследници. Не остана време да приказваме за взаимното честване от двете страни на Гоце Делчев, споделя Димитров.

При гостуването в Българска национална телевизия той съобщи още, че македонските историци не са подготвени да работят " по правилата, присъщи за всяка просвета - позоваване и ценене на обстоятелствата и източниците ". Той направи и политически мнения за връзките сред Скопие и София.

„ Искам да кажа, че Република Северна Македония е подготвена да стартира договаряния, само че не виждам съображение за това, сподели Димитров, съгласно който българската позиция към страната е " напълно ясна ", само че въпросът е какъв брой добре е показана и дали някой желае да я разбере.

Българско-македонска смесена комисия е основана в сходство с подписаното през 2017 година Споразумение за другарство, добросъседство и съдействие сред двете страни. Това е последното пето съвещание на комисията за тази година.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР