Скелет на 10-метров динозавър е открит в оазиса Харга в

...
Скелет на 10-метров динозавър е открит в оазиса Харга в
Коментари Харесай

В Египет откриха скелет на 10-метров динозавър

Скелет на 10-метров динозавър е открит в оазиса Харга в провинция Нова котловина в централната част на Египет, съобщи изданието „ Масруи ”.

 © Снимката е илюстративна
Останките на живялото преди 75 млн. години в региона животно с размерите на учебен рейс са открити още през декември 2013.

В продължение на 4 години палеонтолозите от университета „ Ел Мансура ” са ги проучвали. Едва в този момент резултатите от работата им са оповестени в научното сп. Nature Ecology and Evolution („ Нейчър Иколъджи енд еволушън ”).

По данни на учените, динозавърът, наименуван в чест на университета „ мансуразавър ”, е тежал 5,5 тона, имал е дълга шия и опашка, движел се е на четири крайници и е бил тревопасен, като всички титанозаври, към които принадлежи.

Това е един от дребното скелети на динозаври, открити в Африка, свързани с интервала Креда (преди 80-66 млн. години), в края на който са измрели.

Отличителна линия на мансуразавъра са вторичните кожни вкостенявания – остеодерми, които са имали защитни функционалности. Изследователите означават, че скелетът е един от най-пълните измежду откритите в Африка: добре непокътнати са черепът, долната челюст, шията и гръбначният дирек, крайниците.

Учените считат, че този тип динозавър не наподобява на останалите животни, обитавали през този интервал модерна Африка.

Останки на по-идентични завроподи (динозаври с крайници на гущер) от интервала Креда са открити в Европа и Азия. Това дава опция да се направи съмнение, че животните не са еволюирали настрана, а са мигрирали из континентите, в това число сред Северна Африка и Южна Европа.

Мансурозавърът е обитавал крайбрежието на античен океан, който е бил там, където в този момент е пустиня. Находката разрешава да се посочи и географията на Кредния интервал.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР