Скайп урок от Регионалния исторически музей в Стара Загора за

...
Скайп урок от Регионалния исторически музей в Стара Загора за
Коментари Харесай

Старозагорка създаде първoто българско училище в Северна Ирландия

Скайп урок от Регионалния исторически музей в Стара Загора за децата на Първото българско учебно заведение „ Иван Вазов “ в Арма, Северна Ирландия , беше първото събитие, с което стартира отбелязването на петата годишнина от откриването му. Екскурзоводът Пламена Бакалова разноски виртуално учениците по Античната улица и им описа за богатото минало на града ни.

" Вината " първото събитие да е от Града на липите е на старозагорката Валентина Стефанова, която създател, шеф и учител в школото. Тя не обича да приказва за себе си и за компликациите, през които е минала, с цел да сътвори учебното заведение, което в този момент е горделивост за преподаватели, родители и възпитаници. 

Обича обаче да приказва за децата и триумфите им. Преди учебното заведение, Валя основава през 2008 година първия учебен клуб в Северна Ирландия - " Патиланци ". Седем години по-късно основава Асоциация " Българска просвета и обучение " с съществена цел ръководство на българско учебно заведение в Северна Ирландия. Два месеца по-късно - на 8 септември 2015-а, бие първият учебен звънец за 15-те възпитаници в учебното заведение.
Преди две седмици са 115 и не престават да се записват, прецизира тя. „ Щастлива съм, тъй като този триумф не сме очаквали нито аз, нито тези родители-съмишленици, с които основахме асоциацията, с които и през днешния ден си имаме доверие и работят с безрезервност за идеята за обучение на нашите деца ", споделя Валя и споделя, трудностите и опитите да ги спънат не са били малко.
Дори за всяване на разкол в общността, само че това единствено ги прави по-сплотени и по-силни. " Доказвахме се с почтеност и труд, мотивирахме се да работим дружно за положителното на децата ни ", изяснява тя. Днес в учебното заведение работи екип от повече от 15 сътрудници и голям брой доброволци.
" Създадохме групи за спомагателни учебни действия - фолклорно пеене, музикални принадлежности (гайда, дудук, тамбура), арт работилница, театрална натрупа, само че преди всичко си остава проучването на българския език, историята и географията на България “, споделя Валентина. 

Приемат се деца от 3-годишна възраст и възпитаници до Х клас. В I и II клас децата учат „ Околен свят “, в III и IV - „ Човекът и обществото “. Уроците са в събота от 10:15 до 16:30 часа в Арма, само че доста от децата пътуват от прилежащи обитаеми места.
Тази образователна година има и две нови неща. Има паралелка за проучване на български език като непознат - за деца на фамилии без български корени. В нея те ще се образоват по Европейската езикова рамка, стартират с равнище А. В нея са записани деца на фамилии с англо-ирландски и полски генезис. А в град Енискилен е открита паралелка, в която първокласници от региона ще учат български език в неделните дни.
Поради ограничавания бюджет към този момент на тези деца училището не може да предложи спомагателни занимания по ползи. " Но мощно имаме вяра, че и това ще се случи скоро, тъй като всяко дете заслужава най-хубавото обучение,  което ние възрастните можем да му дадем ", безапелационна е Валя и се зарича да продължи да търси благоприятни условия за финансиране посредством разнообразни планове - както посредством българското държавно управление, по този начин и на локална основа. 
И лятната си почивка тя още веднъж посвещава на децата. Организира виртуални срещи, уроци и събития за петата годишнина на учебното заведение. Така се ражда концепцията да се създадат пет виртуални визити в пет български музея. След срещите в старозагорския исторически музей, в Етнографския музей навън „ Етъра ”, „ Двореца ” в Балчик и къща музей „ Гео Милев ” в Стара Загора, събитията стават повече от 10 и през цялата образователна година ще има виртуални разходки, уроци и работилници

„ В тези уроци по родолюбие и културна принадлежност учениците ни ще се разходят из античните улици на Стара Загора, ще се потопят в уханието и хубостта на ботаническата градина и Двореца, ще научат повече за българските занаяти, ще опознаят историческите подвизи на националните герои, ще научат повече за Гео Милев, Вазов, Славейков и доста други видни наши просветители “, споделя за концепцията Валя.
В програмата влизат и честване на Деня на националните будители, празнуване на Коледа по остарял български бит, разработване на мартенички от шнур, кукли от царевична шума, кукерски маски и костюми, надпревари по „ Левски скок ”, посещение на куклен спектакъл от Стара Загора. 
В Северна Ирландия има повече от 2 хиляди българи по неофициални данни . Като учител в две от началните учебни заведения в Арма, Валя преподава на към 60 ученика от български или разбъркан генезис. Сред тях не са малко и ромчетата, а тя е безапелационна е, че те не са по-различни от останалите - също жадуват за познания, също желаят да се научат на четмо и писмо .
„ Както при всички деца, и при тях значима роля играе фамилната среда. Оттам потеглят достиженията и провалите. Ако в фамилията се възпитават децата на манталитет и порядък, на обич и почитание - всички ще живеем в едно по-сплотено, по-знаещо и по-възпитано общество. Не бива да жигосваме една каста, а друга да възвисяваме! Промяната стартира от вътрешната страна на открито - от самите нас! “, развълнувано ми изяснява събеседничката ми. 
И въпреки да не обича да споделя за себе си, съумявам да я накарам да го направи. Израснала е в Стара Загора в семейство на електротехник и преподавател. Свикнала е да се оправя с живота сама, постоянно преминавайки по най-дългия път, само че постоянно достигайки задачата си . Искала да се занимава с деца от дребна, обожавала българския език, само че опциите на родителите ѝ не разрешили да учи в различен град. Завършила Аграрния факултет на Тракийския университет - икономист бакалавър е.
През 2000 година ориста я изпраща в Северна Ирландия, където стартира работа във плантация за гъби - бране, пакетиране, развъждане, лаборант във фермата - на втората година от пребиваването ѝ. Докато сменя работните места, продължава да учи и да се дипломира .
„ Завърших курс " Обучение и развиване на деца от 0 до 16 години ", " Работа с деца със специфични просветителни потребности " и куп други... " Но не стопира до тук, продължава да учи. " В момента се образовам в магистърска стратегия " Предучилищна и начална учебна педагогика ", в по този начин жадувания от мен в детството ми и обичан през днешния ден - Пловдивски университет (ПУ) " Паисий Хилендарски ". Упоритостта ми ме е направила толкоз мощна, че към момента имам вяра, че на тази земя има доста идеалисти като мен! И множеството са се отдали на благородната учителска специалност! “, усмихва се тя.
Майка е на две момчета - Калоян на 14 и Самуил на 7 години. Защо е толкоз дейна и всеотдайна? „ Не мога да кажа за какво го върша! Отговорът ми е един - тъй като си коства, за тях - децата ни!  Най-малка роля в мотивацията ми е финансирането, тъй като на фона на инвестиции труд, то е една милиардна част!
Жалко е да видиш по какъв начин децата ни беседват с бабите и дядовците си на непознат език, по какъв начин бабите учат британски със сълзи на очи, с цел да чуят едното " Ай лов ю " от внуците си! А когато за пръв път наследниците им стартират да им пишат писма на български, ние - техните родители и учители, плачем от наслада!
Това е значимото! Коренът! И колкото по-дълбоко и рано засяваме семенцето, толкоз по-здраво и стабилно ще порасне дървото! Така е и с децата! Безкрайно съм признателна на ориста, че работя това, което ме кара да полетя, да последвам фантазиите и да се боря за българчетата, растящи в чуждоезикова среда. “
През предходната и тази година Валя провежда просветителни конференции в Белфаст, отдадени на просветителната система на острова и на българските учебни заведения зад граница. Подготвя трета през 2020 година с общителното подпомагане на Асоциацията на българските учебни заведения в чужбина (АБУЧ), в която учебното заведение членува от лятото на 2018-а.
Тази година Валентина Стефанова получи премията на Министерството на образованието и науката „ Неофит Рилски “ . И въпреки претекстовете за нея да са дълги, могат да се съберат в няколко думи - за всичко, което е направила и прави. С присъщата си невзискателност и непрестореност споделя: „ Искрено имам вяра, че това отличие заслужават доста от моите сътрудници, разпръснати по света и сеещи семенцата на знанието. Посвещавам това отличие на всички тях! Защото имам вяра, че щом аз мога - могат и те! “
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР