Скъсването на оставката от главния прокурор Иван Гешев не слага

...
Скъсването на оставката от главния прокурор Иван Гешев не слага
Коментари Харесай

Томислав Дончев: Ние сме в ситуация, в която трябва да дойде Аспарух и да преоснове държавата

Скъсването на оставката от основния прокурор Иван Гешев не поставя кръст на опцията за държавно управление с министър председател Мария Габриел. Обезпокоително е, в случай че процесите в правосъдната система, имат такова директно въздействие върху политическата система.Това съобщи в ефира на Би Ти Ви заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев.

Той дефинира като „ забавна “ тематиката за промени в Конституцията. 70% от българите желаят промени в главния закон без да знаят тъкмо какви, т.е. измененията звучат нереално, съобщи Дончев пред бТВ.

В същото време той акцентира, че планът за промени в Конституцията отпреди три години звучат настоящо и през днешния ден. „ Например, ограничението на мандата на тримата огромни в правосъдната власт до 5 години “, даде за образец той и добави, че даже Христо Иванов, който също приказва за промени в главния закон, няма подготвен текст.

„ Има болшинство какво би трябвало да се смени, изключително в правосъдната система. Всички зависимости по хоризонтала и вертикала би трябвало да бъдат лимитирани. Затова са нужни и законодателни промени “, съобщи Дончев.

На въпроса какво значи поименното споменаване на Бойко Борисов от основния прокурор на конференцията в понеделник, Дончев съобщи, че „ знакът е явен, това е намек за властта, която е в ръцете на прокуратурата “.

По отношение на опцията да бъде пожелан имунитета на водача на ГЕРБ от държавното обвиняване, Дончев сподели: „ Особено в тази обстановка би било тъжно и контрапродуктивно да се желае имунитета на Бойко Борисов. Това ще наподобява само като принуда. Това би довело до цялостен ремонт на държавността, който стартира преди 3 години “.

Заместник-председателят на ГЕРБ е безапелационен, че те не се опасяват от опцията да бъдат извадени някакви нередности за тях: „ Ние дрешник нямаме, какво да приказваме за скелети “.

Според Дончев е разочароващо, че през последните години политиката не извършва своето основно предопределение да дава решения, а вместо това основава единствено проблеми.

„ Ние сме в обстановка, в която би трябвало да пристигна Аспарух и да преоснове страната. Всички имат виновност за тази обстановка. Но не би трябвало да сме обвинени като най-големите носители на тази виновност. Виновни са както тези, които са взели участие, по този начин и тези, които са мълчали “, акцентира заместник-председателят на ГЕРБ.

За едно вероятно свое присъединяване в бъдещото държавно управление на Мария Габриел, Дончев сподели следното: „ Имам самочувствието на специалист, само че наред с това би трябвало да си дадем сметка, че съм блестящо обагрена политическа фигура. За да бъде един сходен кабинет тип утешение от политическата рецесия, в него би трябвало да са безспорни фигури и в случай че може, да не всяват такова политическо или публично разделяне “

Според него единственото работещо решение е кабинет с явен мандат, който да свърши 10 съответни неща, измежду които е отключването на правосъдната промяна. Да прокара пътя на България към Шенген и еврозоната, да бъде признат бюджет и да се отпуши европейското финансиране.

„ Ще стигна и още по-далеч – кабинет, чийто министър-председател авансово си подава оставката в Народното събрание, в случай че не свърши нещата до избран период “, съобщи Дончев.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР