Скъсана дига, проспано предупреждение, непочистени дерета, лошо поддържана инфраструктура, незаконна

...
Скъсана дига, проспано предупреждение, непочистени дерета, лошо поддържана инфраструктура, незаконна
Коментари Харесай

Комплексни: какви са причините за наводненията в Карловско и Пловдивско

Скъсана дига, проспано предизвестие, непочистени дерета, неприятно поддържана инфраструктура, противозаконна сеч и голямо количество дъжд. Това са в резюме хипотезите в търсене на отговор на въпроса кои са аргументите за тежките наводнения в селата в Карловско и Пловдивско.

Според специалисти и природозащитници, с цел да бъде несъмнено че изсичане на гори може да е измежду тях, е нужна съществено проучване и изследване. Затова и техният отговор за сериозното злополучие е: аргументите са сложни.

Щетите занапред ще се правят оценка, само че от фрагментите, публикувани от разнообразни институции, както и в обществените мрежи, се вижда, че бедствието е огромно, а възобновяване на домовете, улиците, нивите и живота на засегнатите ще отнеме извънредно доста време (според шефа на дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " най-малко година).

Рекапитулацията - пет села в Карловско и едно в Пловдивско - село Трилистник са наранени от наводненията. Два дни някои бяха без ток и вода, като в Сопот заплашиха и с митинги, поради неналичието на съответна реакция. Засегнатите са хиляди души, разрушените къщи и дворове - над 400. Бедствието още веднъж повдигна въпроса къде е страната и можеше ли да предотврати наводнението. Според специалисти и природозащитници липсва съгласуваност сред другите институции, няма задоволително данни (дори и исторически за количествата дъжд, образец - уеб сайтът на Националния институт за метеорология и хидрология не работи) и няма дейна работа по предварителната защита.
В Министерство на вътрешните работи престоява авиокосмическият център (открит през 2007 година и прочут като окото на Емел Етем - (бел. ред. тогавашният министър на бедствията и повредите от ДПС), чиято съществена концепция и цел беше да оказва помощ за предотвратяването на пожари и наводнения. Засега, обаче по данни на чиновници от Министерство на вътрешните работи, съумява единствено да покаже мащаба на провалите със фотография от космоса. Модернизирането на центъра е план, очакван в Плана за възобновяване и резистентност, като предстоящото финансиране е над 100 млн. Лева.

 Снимката е от стихията в село Каравелово, Карловско. Няма публични данни какъв брой дъжд е паднал в региона. Според шефа на дирекция
© Анастас Търпанов

Снимката е от стихията в село Каравелово, Карловско. Няма публични данни какъв брой дъжд е паднал в региона. Според шефа на дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " Николай Николов стихията в региона на Карловско е била стихийна.

Една река - две аргументи

Река Стряма - която минава през засегнатите села в Карловско и стига до Пловдивско е напълно поправена - т.е. нейният ход е бил изменен от естествения й - и това изисква непрекъсната поддръжка. " Дъждът е бил в огромни количества и това е повода за наводнението в селата в Карловско. Там наводнението е породено главно от вода, излязла от дерета. " Преди години са направени наставления да се направи разчистване и възобновяване на насипи, само че тези инструкции не са били изпълнени ", иректора на Басейнова дирекция " Източнобеломорски регион " Васил Узунов, който дружно с специалисти от дирекция " Контрол " са обходили региона на бедствието.

При село Трилистник (което се намира на 70 км от село Богдан - което е най-засегнато в Карловско, само че също е по поречието на река Стряма) повода по думите му е: скъсана дига на река Стряма при село Калековец (което се намира на 10 км от Трилистник). Скъсването на дигата препълва каналите на " Напоителни системи " и по този начин водата се връща към селото и го залива.

Отговорността за поддръжката, почистването на реките, коритата и дерета е на Басейновите дирекции. За поддръжката на дигите дава отговор Напоителни системи. " Дневник " се свърза с сдружението, само че оттова обявиха, че всички въпроси, свързани с наводнението би трябвало да бъдат отправяни към Министерството на земеделието. Оттам желаеха писмени въпроси, на които до приключването на текста не бяха получени отговори.

 Според формалните управляващи възобновяване от бедствието ще отнеме година
Според формалните управляващи възобновяване от бедствието ще отнеме година

Кой дава отговор за реките

За реките и това дали те са почистени, кои са рисковите им сектори дават отговор Министерството на околната среда и водите посредством басейновите дирекции, както и регионалните управи. За поддръжката и ремонта на дигите (които са отвън обитаемоте места) пък дават отговор " Напоителни системи ", а за тези в обитаемоте места - кметовете. Компетенции по почистването на река и корита имат по места и Министерство на вътрешните работи през Гражданска отбрана, изясни за " Дневник " специалистът по водите Любомир Костадинов от интернационалната природозащитна организация WWF.

Според него с чистенето на реки има доста огромни спекулации, като образец той дава, че компания наета да почисти обещано корито може под подобен предтекст да добива инертни материали. За една река е значимо да се разлее, когато е отвън обитаемо място, а когато минава през такова - да мине бързо. Затова и на доста места пречат мостовете, които по селата постоянно са издигнати от хора по тяхно усмотроение ", разяснява още Костадинов.
Контролът за това какво се случва с реките и по какъв начин те се почистват също е в регионалните шефове и на съответната Басейнова дирекция, които подписват контракти с компании да инвеститорски надзор.

Как работи страната

При предизвестие за мощни превалявания и рискови кодове на времето, които се пращат или от Националния институт по метеорология и хидрология, или от Военно въздушните сили се издават инструкции към регионалните шефове, които би трябвало да приготвят екипи и да бъдат бдителни, изясни пред " Дневник " Николай Николов, шеф на дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията ".

 Екипи изнасяха в понеделни умрелите от наводнението животни.
Екипи изнасяха в понеделни умрелите от наводнението животни.

" Невиждана вълна и голямо количество дъжд са измежду главните аргументи за водната буря в Карловските села. Излязло се е голямо количество дъжд, което е акумилирало сила, завлича клони и дървета и запушва дерета. Цялата тази мощност не е удържана от дига на река Стряма при село Калековец ", счита още Николов. Той не се ангажира с посочването на съответна причина за бедствието, поради почналото досъдебно произвеждане от страна на Националната следствена работа, както и тъй като не бил специалист.

По думите му работата на страната по предварителната защита би трябвало да бъде по-добра. Николов назова стихията в региона на селата в Карловско " неочаквана ", като вероятни фактори, които са утежнили ситуацията са били непочистените дерета и противозаконна сеч.

Доколко повода е противозаконната сеч

Малко след бедствието специалисти и екозащитници допуснаха, че причина за тежкото наводняване може да е противозаконната сеч. " Незаконната и несъразмерна сеч значи, че се реализира спомагателен напън върху горската екосистема, че се добива повече от регламентираното и стабилно равнище на прилагане на дървесина. Именно този спомагателен напън води до нарушение на салдото в екосистемата и надлежно да утежняване на качеството на услугите, които ни дават горите - включително регулирането на водния отток и предотвратяването на ерозията ", изяснява пред, координатор на стратегия " Гори " на WWF-България.

Невиждана вълна и голямо количество дъжд са измежду главните аргументи за водната буря.
Николай Николов,
шеф на дирекция

По думите й невъзможността на горите да реализират точно тези регулиращи функционалности основава предпоставки за усилване на отрицателните резултати и вреди от интензивните превалявания и други неподходящи климатични условия.

" Това се отразява върху качеството на живота ни, и има съответни финансови измерения. От една страна - осъществените доходи от нелегално добита дървесина потъват в нечий джоб и са директна загуба за страната, а от друга, всички - и най-много директно засегнатите от вредите хора - сме пострадали и ощетени ", споделя още специалистът.

Тя не се ангажира с констатация дали противозаконната сеч може да е асъдействало и да е подбуда за бедствието в Карловско. Цялото изявление, в което се приказва за ролята на гората -

" Безобразната сеч и това, че хората не си прибират окастрените клони, а ги оставят на място и когато пристигна огромна вода, тя ги отнася, това е една от основните аргументи за наводненията ", разяснява инж. Димитър Куманов от Сдружение " Балканка ".

Скъсването на дигата препълва каналите на " Напоителни системи " и по този начин водата се връща към село Трилистник и го залива.
Васил Узунов,
шефа на Басейнова дирекция

Той дава образец, че регионът на река Стряма е със забележителен евентуален риск от наводнения, тъй като в региона има данни за безобразни сечи, както и за доста отпадъци, изхвърляни в реката. И още, че организацията е подавала сигнал до районната екоинспекция откакто преди година и Копривщица беше наводнена. " Съвременният метод да се добива дървесина е с едни злокобни пътища, които изкопават из планините, с цел да минава тежка техника. Тези пътища съставляват улеи за вода и по този начин водата стига доста бързо до самите реки, до момента в който едно време, като са секли дървета, са ги дърпали с мулета, с коне. Пътищата са ужасно нещо и в тази посока би трябвало да се мисли за сечите ", споделя още Кузманов.
Служебният аграрни министър Явор Гечев, представен от отхвърля да има несъразмерна сеч в региона, само че разгласи, че ще бъдат осъществени инспекция за 10 години обратно. По думите му " може би ни липсва организация и просвета да живеем с сходни бедствия ".

Какво следва за селата

Междуведомствената комисия, която се оглавява от вицепремиера и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, в нея вземат участие още 15 заместник-министри от всички министерства, ще дава отговор за обезщетяването на засегнатите. Има локални комисии, които ще оценят вредите по инструктурата, има земеделска комисия, която ще оцени вредите по реколтата и земеделските земи, има и обществена комисия, която ще дава отговор за изплащането на компенсации на потърпевшите. е да бъдат отпуснати по половин минимална работна заплата на засегнатите.

На първо време би трябвало да бъдат разчистени засегнатите места, като в тази активност ще се включат и от армията. Военният министър Димитър Стоянов разгласи, че страната ще обезпечи краткотрайни жилища на изгубилите наводненията.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР