Скъпи сънародници,Вече 20 дни сме в извънредно положение. Правителството предлага

...
Скъпи сънародници,Вече 20 дни сме в извънредно положение. Правителството предлага
Коментари Харесай

Президентът: Мизерията не е спасение от вируса

Скъпи сънародници,

Вече 20 дни сме в изключително състояние. Правителството предлага неговото удължение до 13-ти май. Решение ще вземат народните представители.

Без подозрение, пандемията изисква решителни ограничения. Повечето българи ги одобряват с схващане. Считам обаче, че държавното управление дължи на обществото безапелационна информация за резултата от изключителното състояние през първия месец на неговото използване. Управленските решения следва да се вземат въз основата на достоверни и всеобхватни данни.

Извънредните ограничавания забавят растежа на заболеваемостта, само че доведоха до социална парализа и отключиха невиждана обществена и икономическа рецесия. Безработицата пораства с часове, хиляди предприятия стопират работа. Много българи незабавно се нуждаят от помощ. Бизнесът и свободните специалности също чакат безапелационни ограничения. Мизерията не е избавление от вируса. Вече загатнах, че гладът скоро може да надделее над страха и следствията рискуват да бъдат по-разрушителни от самия ковид.

Затова би трябвало да си сложим ясна национална цел - допустимо най-бързо, управляемо и безвредно връщане към релативно естествен темп на живот, към произвеждане, към свободно придвижване на хора и артикули. Тази цел може да бъде реализирана единствено с обединените старания на институциите и на всеки един от нас.

Идните месеци ще бъдат решаващи освен за справяне с пандемията, само че и за бъдещето ни като нация в един нов свят, в който ще оцеляват и прогресират тези, които съумеят да бъдат сплотени и новаторски в тези условия. Които могат да се приспособяват и да развият социално-икономическа активност в рецесии, сходни на сегашната.

Здравеопазването ни във взаимоотношение с останалите публично значими системи, следва да схване по-гъвкава тактика за битка с ковид. Да разшири доста обсега на тестване, фокусирайки се върху разнообразни обществени и рискови групи, с цел да придобие действителна информация за картината в страната и да работи целеустремено. Фокусирането върху ковид не би трябвало да попречва достъпа до опазване на здравето на хронично болните и незабавните случаи, което подлага на риск живота на хиляди българи. Нашата здравна система демонстрира недостатъци, които към този момент се компенсират от себеотрицанието на медиците ни.
Мерките в отбрана на потърпевшите следва да са ясни и ефикасни.

- Част от ограниченията в изключителния закон и признатите след това с решение на Министерски съвет се дефинират и от жителите, и от бизнеса като незадоволителни, а някои от тях и за неудачни. Хората в потребност чакат помощ, а не оферта за заем. Икономическите ограничения не доближават до най-важния бизнес - дребния и междинния, а формулата 60/40 е на процедура неприложима.

- Когато страната постанова ограничавания, тя би трябвало да предложи и съответна отплата - и за служащите, и за бизнеса. В условия на рецесия действителната помощ е безвъзмездната.

- Необходимо е в незабавен порядък да се преразгледат и някои разпореждания на признатия в експедитивност и безпорядък закон, които блокират икономическия живот.

Правителството прибягва до нов заем в размер до 10 милиарда лева, преди да употребява запасите в бюджета като премисли своите цели. Това е тежко решение, което ще плащаме с години. Очакваме гаранции за бистрота и ясни планове за финансово подкрепяне на всички наранени. Парите за възобновяване на стопанската система и подпомагането на най-нуждаещите се не могат да се разпределят без ясни правила и единствено в тесния състав на кабинета, както това става с милиардите от бюджетния остатък.

Очакваните ограничения не са свързани единствено с финансова помощ, а и с реализиране на най-благоприятен баланс сред ограничавания и социално-икономическа интензивност. Дългата изолираност подлага на тествания душeвността и здравето на хората, а непостижимите санкции са неприемливи. Болшинството българи демонстрираха своята разсъдливост и съблюдават обществена отдалеченост, по тази причина и ръководещите би трябвало да премислят обществената изолираност в рационален период. В дълготраен проект би трябвало да заложим на съзнанието и възприятието за отговорност, не на репресиите и цензурата, която притиска жителите даже в обществените мрежи.

Необходим е еластичен метод: достоверни данни, предпочитана отбрана на рисковите групи, просвещаване на хората, високо схващане, персонална отговорност и мисъл за другия.

В тези условия е сериозно значимо българският парламент да прояви отговорност и да откри форма да продължи своята активност за приемане на значими решения и изключително за конституционното си предопределение за надзор над изпълнителната власт.

Скъпи сънародници,

Кризата открои своите тихи герои: лекарите, медицинските експерти, доброволците, служителите на реда и всички служащи в търговията, превоза, жизненоважни производства, администрацията, които с риск за здравето поддържат главните функционалности на страната и стопанската система ни. Преподавателите и учениците, които освен възвърнаха в къси периоди образователния развой, само че и дадоха образец по какъв начин в екстрени периоди цяла една социална система може да се преформатира и да проработи на кардинално нова основа.

Наред с всички проблеми и беди, рецесията открои нуждата страната да бъде дирек на непоклатимост, завърна ни и възприятие за взаимност.

Настоящата рецесия е мотив да преосмислим целите и полезностите си като общество. Нека не се оставяме на отчаянието - в този момент не е време за безволие. Да надмогнем заблудите на егоизма и да се осъзнаем като общественост. В задружните ни старания е ключът към триумфа в този момент и в бъдеще.

Благодаря ви за вниманието!

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (1471)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР