Скъпи приятели, споделям с вас огромното си изумление от едно

...
Скъпи приятели, споделям с вас огромното си изумление от едно
Коментари Харесай

В Милано опитаха да забранят изучаването на Достоевски. Кой е следващият - Пушкин, Лермонтов?

Скъпи другари, споделям с вас голямото си учудване от едно събитие, което в действителност ме шокира.

Светът е почнал да се плъзга по наклонената повърхност. Не ми се вярваше, че е допустимо в една люлката на европейския подем Милано, градът дал не дребна част от днешното духовно завещание на света, да се не разрешава проучването на един от великите международни писатели - Фьодор Достоевски.

Да, оказа се, че е истина. Като някакво уродливо ехтене на войната в Украйна, ректорът на Държавния университет в Милано забранил до второ разпореждане да се учи творчеството на Достоевски. Нечувано, напряко останах безгласен, когато прочетох това. Що за тесногръдство, с цел да не кажа безчовечие?! Войната в Украйна е безумна, Два близки народа се унищожават на към 300 километра по море от нас. И това е неописуема покруса.

Но какво общо има тук Достоевски. Неговото творчество е част от духовната съкровищница на света. Неговото завещание е непреходно и от дълго време е притежание на всеки един четящ човек. Не съществува мотив, с който да посегнеш върху това. С гения си той е постигнал своето величие. Дори някогашният италиански министър председател Матео Ренци реагира на противоречивото решение. Отзвукът е доста мощен и в последна сметка тази безсмислица беше анулирана. И популярност богу!

Защото се запитвам, кой е идващият? Толстой, Пушкин, Лермонтов, Тургенев. Или пък Михаил Булгаков, който е руснак, само че пък за неволя е роден в Киев, приключил е тамошния университет и по-голямата част от недългия си живот е прекарал в Украйна. С него какво ще вършим?! Единствено геният на Гогол може да почива умерено, тъй като е украинец по генезис. Човешката нелепост в действителност може да бъде безкрайна, както е споделил Айнщайн. А пророкът Оруел някакси е съумял да види и това: "Когато всички мислят еднообразно, това общество към този момент е тирания или е узряло да се трансформира в такава ".

Страшното идва, когато взимаме най-лошото от опита на света, а не се стремим към по-доброто. Милано е градът, който даде зенита в творчеството на гениалния Леонардо, градът на "Тайната вечеря ". Този град не може да отнеме Достоевски от културата на света. Все още не сме се върнали във времената на Инквизицията, с цел да изравяме гробовете на по този начин наречените еретици, които и в смърта си да нямат покой и да издигаме клади. И тъкмо написаното от Достоевски ни пази от тази съдбовна за човешката цивилизация крачка.

Великият му разум ни остави "Бесове' точно с прозрението за тъмните ъгли на човешката душа, които обществото може да завладее и ръководи по един драматичен метод.

Славчо Атанасов, политик, Facebook
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР