Скандали, обвинения и министерски оставки доведоха до ескалация на политическото

...
Скандали, обвинения и министерски оставки доведоха до ескалация на политическото
Коментари Харесай

Пари, зависимости, постове - политическото напрежение във властта ескалира

Скандали, обвинявания и министерски оставки доведоха до ескалация на политическото напрежение във властта.

Разпадът на четворната коалиция публично стана факт, откакто двамата министри от " ИТН " - на енергетиката Александър Николов и на външните работи Теодора Генчовска подадоха оставките си. Другите двама министри на " ИТН " - на районното развиване Гроздан Караджов и на спорта Радостин Василев подадоха оставките си още предходната седмица, след изказването на Слави Трифонов във Facebook, в което съобщи: Изтеглям министрите на Има Такъв Народ и поставям завършек на тази коалиция.

Министерските оставки сложиха на дневен ред въпроса ще бъде ли допустимо гласуването на актуализацията на бюджета с очертаващата се липса на болшинство от 120 + 1 депутати в пленарната зала. Яснота беше импортирана от народния представител от " Продължаваме промяната ", който се похвали пред медиите, че 12 депутати за болшинство към този момент са открити. Малко по-късно се оказа, че не е по този начин. Информацията опроверга съпартиецът му Искрен Митев.



Голямата политическа изненада от " ИТН " пристигна в следобедните часове, когато водачът Слави Трифонов за опити за " извършване на покупки " на негови депутати. Радостин Василев и още 8 депутати от " ИТН " бяха посочени в медийна обява като бъдещи отцепници от групата на " ИТН ".

" Току-що получих информация, че депутати от „ ИТН “ ще изоставен парламентарната ни група. И ще поддържат Кирил Петков и Асен Василев. Най-вероятно са купени с пари и постове. То ще се види и кой какъв ще стане ", написа във Facebook Слави Трифонов.

Разривът в държавното управление поради изтеглянето на министрите ескалира в разединение на " ИТН ".



Спортният министър в оставка Радостин Василев и още петима депутати от парламентарната група обществено обявиха, че напущат. На конференция те насочиха тежки обвинявания към партията във връзки с мафията, приемане на финансови облаги и неспособност за осъществяване на поставените цели в битката с корупцията.

" Открито направих кръстоносен поход против мафията в спорта и господин Трифонов ме хвърли на мафията, без да му мигне окото. Само че той хвърли и всички хора, които аз съм заел. Той не се среща с тях, а аз съм с тях всеки ден и нямам какво да им кажа. Не мога да оправдая неговото евакуиране от обединението. Аз съм предан към тях, тъй като те са ме издигнали ", изясни Радостин Василев.

Минути по-късно последва реакция от самите ръководещи - цялото управление на " Продължаваме промяната " отпред с премиера Кирил Петков проведоха изключителна конференция, с цел да благодарят за решението на Радостин Василев и останалите депутати от партията на Слави Трифонов.

Мафията преди малко загуби съдружния си сътрудник, съобщи Кирил Петков.

Искам да благодаря за голямата храброст на хора като Радостин Василев, който през последните месеци се бореше с всички сили да пребори мафията в спорта, сподели министър председателят. Благодаря на Георги Георгиев, Иво Атанасов, Николай Радулов, Деян Петков, Светлин Стоянов. Днес видях едни смели хора, които знаят, че тяхната преданост не е към подмолния артист с неговите 20 -годишни другари и Орлин Алексиев и компания, добави Петков. Тези хора са в действителност смели, България има късмет, добави той.

Ако тройната към този момент коалиция не успее да събере нужното болшинство, посоката е нови избори, разяснява и вицепремиерът Асен Василев.



Реакцията на " ИТН " също не закъсня. Ръководството на партията отпред с ръководителя на парламентарната група Тошко Йорданов насочиха контраобвинения към държавното управление на Кирил Петков и отделилия се министър в оставка Радостин Василев.

Подложени сме на извънреден напън от мутри, съобщи Станислав Балабанов.

Тошко Йорданов показа запис на телефонен диалог сред Радостин Василев и депутата от Има Такъв Народ Христинка Иванова, в който той я убеждава да напусне парламентарната група на Има Такъв Народ, само че тя изрично отхвърля. Записът беше публикуван до всички медии, а Иванов призна, че е получавала и други закани поради несъгласието да напусне " ИТН ".

Дължим голямо опрощение на хората, които са дали своят вот за ИНТ и че сега такива хора като тях са в Народното събрание. Но хората се побъркват - побъркват се за власт. Аз нося персонална виновност, че тези хора са там, че съм позволил сходни хора, тъй като в някаква степен съм подвел моите сътрудници, че те са читави, добави Тошко Йорданов.

Финалът на осъществявания с политическо напрежение ден пристигна в късните часове на вечерта, когато във Facebook водачът на " ИТН " Слави Трифонов съобщи, че против премиера Кирил Петков, вицепремиера и министър на финансите Асен Василев и спортния министър в оставка от Има Такъв Народ Радостин Василев. Съгласен съм, че в България всеки може да каже всичко за всеки, само че би трябвало да носи отговорност за думите си, написа Трифонов.

Дали Радостин Василев ще резервира министерския си пост в тройната коалиция, ще има ли още отделили се депутати от Има Такъв Народ и ще събере ли държавното управление болшинство в пленарната зала - развръзката по тези въпроси следва.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР