Скандалът Рашагейт в Европа е на път да вземе първата

...
Скандалът Рашагейт в Европа е на път да вземе първата
Коментари Харесай

Рашагейт: Депутат от АзГ е взел 25 000 евро подкуп от проруска мрежа

Скандалът Рашагейт в Европа е на път да вземе първата си политическа жертва. В писмо, получено от „ ПОЛИТИКО “, водачите на крайнодясната партия " Алтернатива за Германия " (AfD) оказват напън върху народен представител да признае истинността на известията в чешките медии, че е приел 25 000 евро от проруска мрежа, която се пробва да повлияе на европейското публично мнение преди европейските избори през юни. С писмо те приканват депутата Петер Бистрон, който е външнополитически представител на AfD в немския Бундестаг, да изпрати документално изказване до партийното управление до 14:00 през днешния ден с детайлности за присъединяване в схемата.

Въпреки че в писмото не се показват следствията, в случай че Бистрон каже, че е взел парите, депутатът от AfD Максимилиан Кра сподели пред немския вестник „ Велт “, че Бистрон няма да има право да се появява на партийни манифестации, до момента в който „ въпросните обвинявания не бъдат изяснени ".

Бистрон сподели пред локалните вестници на Функе груп, че „ не е приемал никакви пари, с цел да пази проруски позиции “ и изиска чешки чиновници по сигурността да дават доказателства.

Писмото до Бистрон е първият знак за обилни политически последици от по този начин наречения скандал Рашагейт, в който политици от няколко европейски страни са упрекнати, че са получили заплащания от проруска медийна мрежа „ Гласът на Европа “. Засега никой от въпросните политици не е назван от управляващите. Мрежата популяризира разкази на съветската прапоганда, в това число за войната на Русия против Украйна.

Твърденията за заплащания на политици от Европейски Съюз бяха оповестени за първи път от външното министерство на Чехия през предходната седмица и по-късно доказани от белгийския министър-председател - те са позовани на разследващи данни. Разкритията наподобява удостоверяват опасенията, че Москва употребява комплицирани принадлежности, с цел да повлияе на публичното мнение в Европейски Съюз преди изборите за Европейски парламент след по-малко от три месеца.

„ Европа е доста уязвима от съветското въздействие, тъй че би трябвало да работим по-усилено върху нашата резистентност “, сподели чешкият министър на външните работиЯн Липавскипред кореспонденти в Брюксел в сряда.

Политици от Европейски Съюз, в това число ръководителят на демократичния блок Renew в Европейския парламент, приканиха за неотложно следствие на дейностите на „ Гласът на Европа “. Подкрепяната от Русия мрежа към този момент снима токшоу в постройката на Европейския парламент, включващо крайнодесни и евроскептични посетители. Страницата на „ Гласът на Европа “ във Фейсбук стана недостъпна на 31 март, а каналът на мрежата в YouTube е недосегаем от 3 април. Въпреки това нейният X акаунт, който е маркиран със златна отметка, непокътната за „ публични организации “, излезе на 1 април с изказване, което осъди „ клеветите “ от „ финансирани от Сорос Неправителствени организации “.

Бистрон е единственият към този момент политик от Европейски Съюз, който е обвързван поименно с обвиняванията. Според известия в медиите, които цитират брифинги на чиновници на чешкото контраразузнаване, чешки чиновници имат аудиозапис, на който може да се чуе по какъв начин Бистрон приема заплащане в подмяна на даване на услуги на „ Гласът на Европа “. Към сряда вечерта той не отговори на настояването на POLITICO за коментар.

Партията на Бистрон AfD, която съгласно анкетата на POLITICO събира 18 % поддръжка, е известна със своите твърдолинейни антиимиграционни, анти-ЕС и прокремълски гледни точки. Например, тя подлага на критика западната поддръжка за Украйна във войната й с Русия.

Стотици хиляди германци излязоха по улиците в символ на митинг против крайната десница през февруари, откакто се появиха информации, че AfD възнамерява да показа проект за „ ремиграция “, съгласно който чужденците ще бъдат изпращани всеобщо назад в родните им страни. /БГНЕС

Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР