Скандал за пари разтресе БСП. Повод стана пост на евродепутата

...
Скандал за пари разтресе БСП. Повод стана пост на евродепутата
Коментари Харесай

Страшни скандали за пари раздират БСП из основи: Местни структури – на произвола на съдбата

Скандал за пари разтресе Българска социалистическа партия. Повод стана пост на евродепутата Петър Витанов във фейсбук, който разгласи, че “местните организации са оставени на произвола на ориста ”. Според него те бедстват, тъй като до тях “вече 2 година не стига нито лев от държавната дотация на партията, а повече от година членският импорт на хората от Българска социалистическа партия, заемащи обществени длъжности, също не се разпределя в тяхна изгода ”.

Затова Витанов към този момент няма да превежда своя членски импорт към централата на “Позитано ” 20, каквито са разпоредбите, а ще пренасочи парите към най-нуждаещите се структури.

Неговата сума е към 1300 лева на месец, защото евродепутати, депутати, министри, кметове, общински съветници дават 10% от заплатите си на месец за партията. С изключение на съветниците по правилник те би трябвало да внасят парите не към организациите, в които членуват, а към Националния съвет. Той пък има 3-месечен период да превежда в касите на алените общински препоръки избрана сума. Размерът на членския импорт се дефинира с решение на Народно събрание на Българска социалистическа партия. Последното такова, за което червени си спомниха, е от юни 2017 година

450 640 лева е получила Българска социалистическа партия от държавната дотация за последните 3 месеца на 2022 година Още по 7 хиляди са отишли за двата дребни колегата в лявата коалиция в 48-ото Народно събрание – “Тракия ” и ПК “Екогласност ”, сочат данните на финансовото министерство.

Колко пари обаче са преведени на структурите предходната година, “24 часа ” не съумя да откри. Всички въпроси, свързани с финансите на Българска социалистическа партия, които изпратихме до пресцентъра на “Позитано ”, не получиха отговор до публицистичното привършване на броя.

От доклада на Българска социалистическа партия пред Сметната палата за 2020 година е видно, че тогава централата е превела на локални организации 541 556 лв. за наеми на партийни офиси и клубове.

Тук обаче са включени и даренията за лечебни заведения и клубове на пенсионери или такива за поддръжка на хора с увреждания. В тази рубрика влизат и парите, които “Позитано ” отпуска за командировки около партийните конгреси, заседания и съвещания, както и за някои локални начинания.

В доклада за 2021 година няма съответно посочена сума за структурите. Записано е перо от 86 хиляди лева за наеми, само че не излиза наяве за кои пространства.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР